”Maailman tylsimmästä” soittimesta tulikin soitin, joka taipuu myös tunteikkaisiin pop-covereihin

Taiteilijanimellä Ida Elina esiintyvä Päivi Kujanen on murtanut kanteleensoittoon liitettyjä kansallisromanttisia mielikuvia tehokkaasti. Kantele taipuu mallikkaasti pop-covereiden tekoon: sillä taipuvat mainiosti niin Michael Jacksonin, The Policen kuin Adelenkin hitit. Esiintyminen vie Ida Elinaa ympäri Suomea ja maailmaa. Joulukuussa popkanteletarta kuullaan Kangasalla.

 

Välke aloitti… ja Ida Elina täydensi.

Kanteleensoiton aloitin… kun olin 13-vuotias. Viisi vuotta nuorempi Hanna-siskoni oli innokas kanteleensoittaja, ja mietin tuolloin, että voiko enää tylsempää soitinta olla! Pikkusiskoa ärsyttääkseni aloitin kanteleensoiton. Huomasin kuitenkin hyvin pian, että kantele on hauska ja monipuolinen soitin.

 

Youtube liittyy uraani… siten, että videopalvelun innoittamana keksi aloittaa pop-kappaleiden versioinnin kanteleella. Olin kymmenen vuotta sitten vaihto-oppilaana Japanissa ja satuin näkemään Youtubessa videon, jolla kitaristi versioi akustisesti Michael Jacksonin Billie Jean -kappaletta. Se kuulosti upealta. Mietin heti, että saman voisi tehdä kanteleella.

 

Ida Elina esiintyy Kangasalla 12. joulukuuta. Kuva: V-P Kangas

 

Minulla on tällä hetkellä kanteleita… kaksi. Molemmissa on 40 kieltä, ja ne on tuunannut minulle sopiviksi ylitorniolainen soitinrakentajamestari Pekka Lovikka. Toisessa kanteleessani on yksi ylimääräinen bassokieli, toisessa kaksi. Halusin lisää bassokieliä, sillä pop-biisit kuulostavat mielestäni uskottavammilta niiden kanssa.

 

Kangasalan konsertissa… on luvassa sekä perinteisiä että uudempia joululauluja. Joukossa on muutama omakin kappale. Konsertti on osa joulukiertuettani, jonka muut konsertit ovat Espoossa, Ylitorniossa, Helsingissä, Kaavissa, Sysmässä, Jyväskylässä ja Järvenpäässä.

Ida Elinan Valoisaa joulua -konsertti Kangasala-talossa torstaina 12.12. kello 19.