Pälkäne – ”mitä siellä ees on?”

Maalla asumiseen liittyy paljon eri ennakkoluuloja. Varmasti kaikki pälkäneläiset nuoret ovat kuulleet kommenttia muilta nuorilta kotipaikkakunnastamme: ”Missä se on?” ”Mitä siellä ees on?” ”Ajatteko te traktoreilla?” tai ”missä te käytte koulua?”

On täysin normaalia, että kaupungissa asuvat nuoret eivät välttämättä tiedä mitään Pälkäneestä, mutta jollain heistä on vääristyneet käsitykset maalla asuvista nuorista. Myös Pälkäneellä asuvat unohtavat usein paikan positiiviset puolet ja keskittyvät vain negatiivisiin asioihin.

Pälkäneen lukiota monet arvostelevat, sillä se on hyvin pieni. Lukion pienuudessa on enemmän hyvää kuin huonoa. Meidän lukiossamme on melkein samat mahdollisuudet, mitä missä tahansa isossa lukiossa. Toki esimerkiksi kurssivalikoima ei ole yhtä laaja, mitä isoissa lukioissa, mutta emme ole kokeneet sitä ongelmaksi. Isoissa kouluissa nuorilla on suuret paineet ulkonäöstään, ja tytöt kokevat meikin tarpeelliseksi joka päivä. Pälkäneen lukiossa taas kukaan ei välitä, vaikka päättäisit tulla pyjamassa kouluun tai olet joka päivä ilman meikkiä ja hiukset sekaisin. Tällaista vapautuneisuutta ja hyväksytyksi tulemista ei varmasti ole kaikissa lukioissa.

Osalle kaupungissa asuvista tutuistamme on kehittynyt maalaisista erilaisia stereotypioita. Ajatellaan kaikkien asuvan maatiloilla ja raatavan vapaa-ajallaan pellolla tai olevan kapeakatseisia verrattuna kaupunkilaisiin. Olemme itse huomanneet oman ikäistemme keskuudessa, että monilla maalla asuvilla nuorilla on enemmän maalaisjärkeä, eli he ajattelevat asioita laajemmin ja kirjavammin kuin osa tuntemistamme kaupunkilaisista. Tämä saattaa johtua siitä, että olemme tietyissä asioissa vaatimattomampia, emmekä ole liian kriittisiä.

Emme kadu sitä, että olemme saaneet kasvaa ”landella”. Metsissä temmeltäminen ja keppihevosten kanssa ravaaminen pitkin kylää on jälkikäteen katsottuna ollut paljon mielekkäämpää kuin esimerkiksi kauppakeskuksissa notkuminen. Emmekä ole kaivanneet vilkasta liikennettä ja sen vaaroja. Nuoruus maalla on antanut enemmän elämään kuin ottanut.

” Nuoruus maalla on antanut enemmän elämään kuin ottanut” – kirjoittajat viihtyvät maaseudulla.

Kaupunkilaisten ajatuksia Pälkäneestä

Kysyimme noin kymmeneltä nuorelta heidän ennakkoluulojaan Pälkäneestä sekä siellä asuvista ihmisistä, etenkin nuorista ja siitä, kuinka kyseiset ajatukset ovat muuttuneet heidän käytyään Pälkäneellä.

Ennakkoluuloja

Monet uskoivat, että Pälkäneellä on pelkkää peltoa, vanhoja ihmisiä eikä juuri mitään tekemistä nuorisolle, ei kauppoja, ei mahdollisuutta lukioon ja kouluun kuljetaan traktorilla tai hiihtäen. Ajatellaan Pälkäneen olevan kaukana sivistyksestä ja pälkäneläisten olevan kovinkin erilaisia kaupunkilaisiin verrattuna.

Pälkäneellä onkin

Avoimia, ystävällisiä, suvaitsevaisia nuoria, jotka eivät katso kieroon uusia ja erilaisia ihmisiä, toisin kuin monet isommissa kaupungeissa. Kun tutustuu itselleen samanhenkisiin ihmisiin, tulee hyvin kotoisa olo. Hieno areena, jossa hyvät mahdollisuudet harrastuksiin.

Roosa Taipale ja Elina Wallgrén

Kommentointi on suljettu.