Arvio: Jeppe Niilonpoika on sekava ja hämmentäväkin kokonaisuus, jolla on kuitenkin hetkensä

Tampereen Työväen Teatterin Jeppe Niilonpoika alkaa lupaavasti ja raikkaasti. Nimiroolin luotettavasti vetävä Joonas Heikkinen kävelee yleisön eteen ja kertoo Ruotsin-risteilystään, joka ei mene nappiin. Jeppe pissaa humaluspäissään laivan hissin oveen ja saa peräänsä laivan vartijan. Alkoholin aiheuttamiin hankaluuksiin päästään kiinni siis heti esityksen alussa.

Viinan kiroihin sukelletaan esityksessä monin eri tavoin: viinan piru häilyy aina, kaikissa paikoissa, jossakin siellä taustalla. Vaikka Jepen aikeet olisivat hyvät, alkoholi vie lopulta aina voiton. Niin käy silloinkin, kun Jeppe lähtee hankkimaan kaupungista saippuaa vaimolleen Niilalle (Anne-Mari Alaspää). Killingit tuhlaantuvat paukkuihin ja lopulta Jeppe eksyy harhailemaan turuille ja toreille ja kotibileisiin. Kun Jeppe sammuu, hän herääkin paronina. Kyseessä on kuitenkin oikean paronin (Jyrki Mänttäri) keksimä jekku: Jepelle uskotellaan yhden päivän ajan, että hän on hallitsija. Mielivaltainen pyrähdys hallitsijana päättyy – kuinkas muuten – Jepen seuraavaan sammumiseen.

Akse Petterssonin ohjaama Jeppe Niilonpoika on hieman sekava ja osin hämmentäväkin kokonaisuus. Aikakerroksesta toiseen hyppiminen tekee näytelmästä paikka paikoin hankalasti seurattavan. Klassikkonäytelmän uusi tulkinta ei päästäkään katsojia helpolla. Jotkin kohtaukset ovat todella pitkiä, jopa uuvuttavuuteen asti. Parasta antia ovat Heikkisen alun monologi ja Jyrki Mänttärin hilpeän paronin hihittelevä olemus. Myös musiikista vastaavan Lauri Schreckin osuudet ovat mukavaa seurattavaa.

Kuvassa Joonas Heikkinen ja Anne-Mari Alaspää. Kuva: Kari Sunnari

 

Ludvig Holberg – Akse Pettersson: Jeppe Niilonpoika

  • Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa 25.1.
  • Suomennos, sovitus ja ohjaus: Akse Pettersson
  • Musiikki: Lauri Schreck
  • Fyysisen ilmaisun valmennus: Marc Gassot
  • Lavastussuunnittelu: Antti Mattila
  • Pukusuunnittelu: Sanna Levo
  • Kampausten ja maskien suunnittelu: Pepina Granholm
  • Valo- ja projisointisuunnittelu: Juha Haapasalo
  • Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen.
  • Rooleissa: Joonas Heikkinen (Jeppe), Anne-Mari Alaspää (Niila), Miia Selin (Jaakko Suutari), Jyrki Mänttäri (paroni), Auvo Vihro (sihteeri, Niilan isä), Hiski Grönstrand (vouti), Saska Pulkkinen (lakimies), Juha-Matti Koskela (lakimies), Kaisa Sarkkinen (Maunu, Niilan äiti).