Poikkeustila – tuo lapsiperhe-elämää säännöllisesti rikastava vierailija

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja, joka ruuhkavuosien keskellä yrittää muistaa nauttia lapsiperhe-elämän tarjoamista arjen yllätyksistä.

Poikkeustila = väliaikainen yhteiskunnallinen tilanne, jolloin normaali lainsäädäntö, valtiosääntö tai kansalaisoikeudet eivät päde, ja viranomaisten valtuudet ovat suuremmat kuin tavallisesti.

Poikkeustila perheessä = väliaikainen tilanne, jolloin perheen normaali arki katkeaa sairastumisen, työmatkan tai muun arjesta poikkeavan tilanteen takia. Vanhempien valtuudet ja toimintasäde joutuvat uudelleen puntaroitaviksi.

Jokainen lapsiperhe kokee vuoden aikana monia poikkeustiloja. Poikkeustilat ovat vaikutuksiltaan eritasoisia: vaikutus arkeen voi olla vähäinen tai hyvin laaja ja kaikkea siltä väliltä. Otetaanpa muutama esimerkki. Huom! Yhden vanhemman perheeseen seuraavat luokitukset eivät päde – näihin perheisiin pitäisi soveltaa ihan omia mittareitaan.

Koodi: vaaleanvihreä. Vaikutus: vähäinen.

Yksi perheen lapsista on perusflunssassa. Lapsi on hyvävointinen ja pystyy käymään päiväkodissa/koulussa, kunhan ei osallistu rasittavaan hikiliikuntaan ja muistaa olla riehumatta ulkona. Sama koodi pätee myös perheen toisen aikuisen sairastuessa flunssaan tai lapsen lempipaidan ollessa hukassa aamukiireiden keskellä juuri silloin, kun pitäisi olla jo menossa kohti hoitopaikkaa.

Koodi: vihreä. Vaikutus: lievä.

Lapsi sairastaa siinä määrin, että on lähdettävä lääkärin pakeille ja oltava pois hoidosta/koulusta. Jos lapset ovat pieniä, tilanne vaatii sitä, että jompikumpi vanhemmista jää pois töistä. Vanhempien mieleen hiipii väkisinkin, mihin asti poikkeustila jatkuu ja sairastuuko joku muukin perheestä.

Tähän luokkaan kuuluvat myös sellaiset tilanteet kuin lapsen tärkeiden ulkovaatteiden totaalinen katoaminen ja lemmikin sairastuminen.

Koodi: keltainen. Vaikutus: kohtalainen.

Jos poikkeustilan aiheuttaa mahatauti, poikkeustila kestää takuuvarmasti pitkään. Myös jos kyseessä on vesirokko, vanhemmat saavat varautua järjestelemään toipilaan kotihoitoa pidempään. Tähän luokkaan kuuluvat myös ne tilanteet, jolloin toinen perheen vanhemmista on perusflunssaa sairaampi tai työmatkalla, mutta arjen rutiinien pitää siitä huolimatta pyöriä.

Keltaisen koodin hätätilan perheessä aiheuttavat myös pyykinpesukoneen äkillinen rikkoutuminen ja jääkaapin hajoaminen sekä auton rikkoutuminen.

Koodi: oranssi. Vaikutus: suuri.

Koko perhe on mahataudissa yhtä aikaa. Oranssiin koodiin kuuluu myös tilanne, jossa perheen toinen vanhempi hoitaa vielä pieniä lapsia kotona ja on itse mahataudissa, mutta lapset ovat terveitä. Näissä tilanteissa suosittelemme sulkeutumaan koko porukan kanssa huoneeseen, jonka ovea lapset eivät saa itse auki. Patja aikuiselle lattialle ja ämpäri viereen, ja lapsille leluja käden ulottuville. Myös television tuijotus ja pitkät sessiot pelikoneilla ovat sallittuja näissä tilanteissa.

Lapsille ja perheen teini-ikäisille oranssin koodin hätätilan aiheuttavat älylaitteiden latureiden katoaminen ja nettiyhteyden pitkäaikainen katoaminen.

Koodi: punainen. Vaikutus: erittäin suuri.

Tähän luokkaan kuuluvat kaikki elämän suuret mullistukset, jotka vaikuttavat perheen elämään kauaskantoisesti. Punaisen koodin tapahtumia sattuu onneksi vähemmän, mutta kun niitä sattuu, ne kirpaisevat syvältä. Luokkaan kuuluvat läheisen vakava sairastuminen tai poismeno, perheen aikuisten erotilanne tai jokin muu perhettä kohtaava suuri muutos.

Välttykäämme punaisen koodin tapahtumilta ja muistakaamme iloita perhe-elämää rikastuttavista lievemmistä poikkeustilanteista!