Talven pelastajat – uudet lumitykit ja kolmessa vuorossa hälytyksen tullen painava lumetushenkilökunta tekivät Sappeessa sen, mitä vaadittiin lasketteluolosuhteiden toteuttamiseksi

Kun pakkasmittari kutsuu, lumetusryhmä käy vauhdilla työhön. Rinneliiketoimintajohtaja Kosti Puurusen mukaan Sappeen matkailukeskuksessa on vuosien varrella opittu, että talvet tehdään. ”Onhan se silti aina kivempi, kun on luonnonlunta”, hän tuumaa.

Viime talvena Sappeen matkailukeskuksessa testattiin kiinteitä, erimerkkisiä ”hybriditykkejä” – joista osa todettiin lumetuksessa siinä määrin hyviksi, että niitä päätettiin hankkia parikymmentä kappaletta entisten vajaan 50 lumitykin jatkoksi. Ratkaisu on tämän talven kokemusten perusteella osoittautunut oikeaksi.

– Jos kalustotilanne olisi entisenlainen, meillä olisi vähemmän rinteitä auki. Nyt on saatu tehokkaasti käytettyä ne pakkaset, joita on ollut, sanoo Sappeen rinneliiketoimintajohtaja Kosti Puurunen.

Hän sanoo olevansa lumitilanteeseen tyytyväinen, kun huomioi tämän talven olosuhteet.

Hybriditykit on asennettu kiinteästi pääpumppaamolta lähtevän painevesilinjaston varrelle. Niiden etuja ovat, ettei niitä tarvitse siirrellä eikä käyttö vaadi yhtä paljon henkilökuntaa kuin perinteinen lumetuskäytäntö.

Pienemmällä lumitykkimäärällä jouduttiin siirtelyhommiin jo siitäkin syystä, että lumetuskalustoa oli käytössä vähemmän eikä kaikkia alueita saatu kerralla katettua. Toki lumitykkejä joudutaan siirtämään rinnealueella edelleenkin, mutta ei siinä määrin kuin aiemmin.

 

”Yleensä lumet on nyt jo tehty”

Kun lumetus alkaa, rinteitä lumetetaan kolmessa vuorossa. Lumetuksesta vastaa noin kymmenen henkilön ryhmä – mukana on myös muutama konekuski, joita tarvitaan kun syntyneitä lumikasoja päästään siirtelemään ja muokkaamaan isoista lumikasoista sileäpintaista laskettelurinnettä tai muotoa vaativia Snow Parkin suorituspaikkoja.

– Kun se aika koittaa, toimitaan kyllä hyvin hektisessä aikataulussa, Kosti Puurunen myöntää.

Toimintaperiaate on sinänsä yksinkertainen. Vesi pumpataan järvestä kahteen paineenkorotuspumppaamoon ja edelleen ympäri rinnettä sijaitseviin kiinteisiin ja siirrettäviin lumitykkeihin. Painevesi ja -ilma sekoittuvat, ja kylmään ilmaan ammuttuna vesipisara kiteytyy ja putoaa lumikiteenä rinteeseen.

– Yleensä lumet on meillä saatu tehtyä tähän mennessä. Nyt tänä talvena yritämme vielä saada tässä kohtaa lisää laskettavaa.

Lumetuksen onnistumisesta nyt – ja aiempina vuosina – kertoo tavallaan se, että tärkeimpiin sesonkeihin kuuluva joulun ja vuodenvaihteen aika toi kehnoista keleistä huolimatta Sappeeseen huomattavan kasvun kävijämäärien viisivuotiskeskiarvoon vertailtaessa.

– Ihmisten ajatusmaailmaan on hiljalleen tullut muutosta: aikaisemmin laskeminen ei ollut monellakaan mielessä, jos omalla pihalla ei ollut lunta. Nykyisin etenkin aktiivikävijät kuitenkin tietävät, että hiihtokeskuksessa on lunta, ja aktiiviharrastajia on onneksi meillä paljon.