Lukutaitonäyttely sai opetusministerinkin kaivamaan kännykkäkameran esiin

Mikkolan Navetan Navettakalleriaan avautunut näyttely Aikamatka lukutaitoon on kaunis ja jopa vähän runollinenkin aikamatka Suomen luku- ja kirjoitustaidon historiaan. Ei ihme, että Luopioisissa viime viikon lauantaina vieraillut opetusministeri Li Anderssonkin kaivoi kännykän laukustaan ja ikuisti yhden näyttelyn kiinnostavista näkymistä itselleen talteen.

Näyttelyä voi suositella kaikenikäisille, sillä vaikka se sisältääkin hurjan määrän tietoa aina 1100-luvulta tähän päivään, jokainen voi valita sieltä mieleisiään osioita, joihin perehtyä. Siksi sitä voi kehaista hyvänä yhteisenä retkikohteena vaikkapa lastenlapsille ja isovanhemmille.

– Alakouluista ykkös- ja kakkosluokkalaiset kävivätkin katsomassa näyttelyä ja saimme opettajilta hyvää palautetta, kertoo näyttelyn suunnittelusta ja teksteistä vastannut Outi Nummi Muodonmuutoksia ry:stä.

– Myös näyttelyn vieraskirjaan on ehtinyt kertyä jo paljon kivoja kommentteja, Nummi iloitsee.

Suomen hidas esiinmarssi

Näyttelystä selviää, että luku- ja kirjoitustaito rantautui Suomeen jo 1100-luvulla, kun katolinen kirkko ja Ruotsin kuninkaan valta alkoivat levittäytyä Suomeen. Kielenä ei tuolloin ollut suomi, vaan latina, alasaksa ja ruotsi.

Luku- ja kirjoitustaito oli tosin vain harvojen herkkua. 1400-luvulla taito oli hallussa vain prosentin murto-osalla asukkaista. Käytännössä kansaa alettiin opettaa vasta 1600-luvun jälkipuoliskolla ja 1800-luvun alussa puolet kansasta osasi lukea.

Suomen kieli alkoi kukoistaa vasta 1870-luvulla, jolloin ilmestyi niin Aleksis Kiven Seitsemän veljestä kuin useita suomenkielisiä sanomalehtiä.

Näyttely on Mikkolan Navetalla toukokuun loppuun asti, jonka jälkeen se siirretään Aapiskukon Tervapirttiin. Kuva: Pekka Mustonen

Lukutaito heikkenemässä

Nykyisin Suomi on lukutaidon kärkimaita, mutta myös huolestuttavia uutisia kuuluu. Nykyisin noin joka kymmenennellä peruskoulun päättävällä nuorella on heikko lukutaito. Peräti 370 000 suomalaista kamppailee lukutaidon kanssa.

Onneksi hyväksi lukijaksi oppii myöhemminkin, nimittäin lukemalla ahkerasti. On tutkittu, että myös lukemisen kuuntelu kannattaa. Kun vauvalle lukee päivittäin 15 minuuttia ääneen, se näkyy myöhemmin hänen viihtymisessään koulussa ja lukutaidon kehittymisessään.

Mikkolan Navetan Navettakallerian näyttely on osa Pälkäneen lukutaitovuoden 2019 ohjelmistoa. Tekstintekijä Outi Nummen lisäksi sitä ovat olleet omalta osaltaan kokoamassa Tiina Poutanen (kuvituksia ja taideteoksia), Emmi Nieminen (sarjakuvateos) sekä Karoliina Kantelinen (itkuvirsi lukutaidon nykytilasta). Näyttelyrakenteista, -valoista ja -äänistä ovat vastanneet Veli-Matti Ilmola, Perttu Pohjanperä, Markku Laine ja Juha Tyyskä.

Näyttelyn tuotannosta vastaa Pälkäneen kunnan kulttuuripalvelut ja Muodonmuutoksia ry. Sitä ovat ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Printscorpio ja Luopioisten Säästöpankkisäätiö.

Näyttely on avoinna Mikkolan Navetalla (Keskitie 5, Luopioinen) ti-la klo 10-14. toukokuun loppuun asti, jonka jälkeen se siirretään Pälkäneen Aapiskukon Tervapirttiin kesäksi 2020.