”Älkää nyt herttileeri matkustelko riskialueille tai osallistuko massiivisiin yleisötapahtumiin!”

Kirjoittaja on kansainvälisiä suhteita Madridissa opiskeleva pälkäneläinen.

Yksi Madridin huonoimmista puolista on se, että se todella on miljoonakaupunki. Miljoonat ihmiset vaeltavat sen katuja ja kujia päivittäin, ja uusia ihmisiä saapuu metrolasteittain joka päivä. Ihmisten mukana liikkuvat tietysti myös taudit. Näinä koronavirus-aikoina tämä on tietenkin melko huolestuttava ajatus, mutta kuten lääkärit ja viralliset ohjeistukset ovat toitottaneet päivät pääksytysten: peskää kätenne, älkääkä kosketelko kasvojanne likaisilla käsillä, ja tällä pääsee pitkälle. Oma suosikkivinkkini koronaa välttääkseni on ollut, että älkää nyt herttileeri matkustelko riskialueille tai osallistuko massiivisiin yleisötapahtumiin.

Prosentteina koronaan kuolleita on hyvin vähän, ja sairaalahoidoltakin on moni välttynyt. Silti vaikka virus ei sinun kohtaloksesi koituisikaan, sille tartuttamallesi seuraavalle potilaalle tilanne voi olla toinen. Joten vaikket itsestäsi välittäisikään, on hyvä kunnioittaa kanssaihmisiä sen verran, että pitää itsensä terveenä.

Maaliskuun alussa vietettiin naistenpäivää ja niin vain täällä Madridissakin kokoonnuttiin Naistenmarssille. Mikä mainio idea. Marssin tuloksena tartuntojen määrä tuplaantui, ja kaikki koululaitokset suljettiin jo tiistaina 10. päivä eteenpäin kahdeksi viikoksi. Jatkosta ei ole vielä tietoa. Tämä on ollut omiaan lisäämään ihmisten joukkohysteriaa, ja kauppoja on alettu tyhjentää isolla vaihteella. Tällainen typeryys on käsittämätöntä. Tasa-arvo on tärkeä asia, mutta tarvitseeko joka ikisen ihmisen lähteä sen nimissä samaan tilaan meuhkaamaan tällaisina aikoina?

On hyvin mielenkiintoista nähdä, miten hyvin yksinkertaiset ohjeistukset ovat monille ihmisille ihan hepreaa. Käsienpesu, oikein aivastaminen ja toisia päin yskimisen välttäminen ovat asioita, joita lapsille opetetaan niin pian kuin he alkavat puhetta ymmärtää. Lisäksi ylimääräisen matkustelun välttäminen on aika pieni uhraus. Ymmärrän, se on harmillista, että on varannut Italian reissun vuosi sitten, eikä viitsisi heittää niitä rahoja hukkaan. Silti uskon, että oma ja läheisten terveys on tärkeämpi asia.