Kansanvaltaa elvytetään: Ylöjärven demarit palkkasivat Etsivän-Ilonan tapaamaan paikkakunnan nuoria

Etsivä-Ilona on ylöjärveläisten demarien vastaus nuorten aktivoimiseksi kunnalliselämään. Insinööri-opiskelijaIlona Pitkänen tapaa loppu vuoden ajan ylöjärveläisiä nuoria kannustaakseen heitä vuoden 2021 kuntavaaleihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Etsivä-Ilona on ylöjärveläisten demarien vastaus nuorten aktivoimiseksi kunnalliselämään. Insinööri-opiskelijaIlona Pitkänen tapaa loppu vuoden ajan ylöjärveläisiä nuoria kannustaakseen heitä vuoden 2021 kuntavaaleihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on ilmaissut huolensa kansanvallan rappeutumisesta. Sitra herättelee muun muassa puolueita kansalaisten osallisuuden ja suoran demokratian lisäämiseen sekä poliittisten liikkeiden ohjelmatyön vahvistamiseen. Sytykkeitä ja eväitä demokratian palautustalkoisiin löytyy Kansanvallan peruskorjaus -työpaperista, joka on kahden konkaripoliitikon, Jouni Backmanin (sd.) ja Liisa Hyssälän (kesk.) tuotos.

Ylöjärvellä on otettu haaste ennakkoluulottomasti vastaan ja ryhdytty tuumasta toimeen. Ylöjärven Sosialidemokraattinen Toveriseura ry on palkannut aluksi tämän vuoden loppuun saakka Etsivä-Ilonan, jonka tehtävänä on kohdata kasvukaupungin nuoria innostaen heitä kiinnostumaan kunnallisvaikuttamisesta sekä ehdokkuudesta vuoden 2021 huhtikuussa pidettäviin kuntavaaleihin.

Ylöjärven Sosialidemokraattinen Toveriseura ry:n puheenjohtaja Kaija Järvinen ja sihteeri Leena Joensivu eivät ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, kun konkarivastuunkantajat puhaltavat uutta tulta ruohonjuuritason puoluetoimintaan ja -työhön.

Runsaan 33 000 asukkaan Ylöjärven katu- ja kyläkuvassa liikkuu polkupyörräillen tulevien kuukausien aikana Etsivä-Ilona. Hän opiskelee insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Ilona Pitkänen jalkautuu nuorten keskuuteen kyselemään heidän kiinnostustaan kotikaupunkinsa tulevaisuuden kehittämiseen. Hän kirjaa nuorten ehdotuksia ja toiveita sekä innostaa heitä osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Puheeksi nostetaan myös vuoden kuluttua huhtikuussa järjestettävät kuntavaalit.

Uhkakuvana harvainvalta

Puheenjohtaja Kaija Järvinen jos kuka tietää, mitä järjestö-, puolue- ja kenttätyö arkitodellisuudessa on.

– Olen havahtunut jo jokunen aika sitten tosiasiaan, että edustamani puolueen riveissä on nuorten ja nuorten aikuisten mentävä aukko. Uhkakuvana on, että jonkin ajan kuluttua puoluetyössä ja luottamushenkilöinä on kovin pieni ja rehellisesti sanottuna iäkkäiden ihmisten joukko, Järvinen sanoo.

– Mietin, että asialle on pikaisesti tehtävä jotakin. Testasin ajatustani etsivän työntekijän palkkaamisesta joidenkin vastuunkantajien kanssa. He kiittivät ideasta ja kannustivat viemään hanketta eteenpäin. Nyt olemme jo käytännön toteutuksessa. Pääsemme tapaamaan nuoria ja opastamaan heitä kunnalliselämään, hän kertoo.

Järvinen korostaa, että ellei paikallistasolla saada uusia kykyjä kaupunkilaivan vastuunkantajiksi, edessä on harvainvalta.

– Kunnallispolitiikalla on paljonkin voimaa ja merkitystä. Tämä viesti on saatava nuorille läpi, hän teroittaa.

Järvisen odotukset ovat korkealla Etsivän-Ilonan työn tuloksien suhteen.

Antoisat kokoukset

Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikalta ”eläkkeelle” jäänyt monen touhun nainen Leena Joensivu muistelee 1970-lukua, jolloin hän innostui kunnalliselämästä ja lähti mukaan paikallispolitiikkaan.

– Parasta olivat erilaiset kokoukset, joissa oman puolueeni ihmiset kokoontuivat vuolaasti keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Paikallisyhdistysten ja kunnallisjärjestön kokoukset vetivät hyvin väkeä. Asialistat olivat pitkät. Ihmisillä oli mielipiteitä ja niille painavia perusteluja. Kokoontumiset sytyttivät, Joensivu kertoo.

Hänen mukaansa 1980-luku toi elintasonnousuineen passivoitumisen yhteisten asioiden hoitamiseen. Ihmiset ovat pikkuhiljakseen jättäneet vastuunkantamisen muiden harteille.

– Kyllä minäkin voin todeta, että olin poliittisella alkutaipaleellani radikaali ja äkkijyrkkä. Ne piirteet kuuluvat innostumiseen ja innokkuuteen.

Joensivu odottaa, että tamperelaislähtöinen pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hänen hallituksensa kaikki muut naisministerit toimivat kannustavina esimerkkeinä politiikan merkityksestä.

– Marin-ilmiö hyödyttää koko suomalaista yhteiskuntaa, jos nuoret alkavat uskoa politiikkaan ja tulevat sankoin joukoin mukaan paikalliseen, maakunnalliseen sekä valtakunnalliseen päätöksentekoon, Joensivu luottaa.

MATTI PULKKINEN