Koronakriisi hiljensi yritystoiminnan, mutta Marko Hiltunen lähti rohkeasti tekemään tuotekehitystä – nyt kangasalalaisyrittäjä pystyy valmistamaan jopa 1000 suojavisiiriä päivässä

Kun koronakriisi Suomessa alkoi, kangasalalaisen Prenta Oy:n liiketoiminta hiljeni täysin. 3D-tulostinvalmistajan suurimmat asiakasryhmät ovat yritykset ja oppilaitokset. Yrittäjä Marko Hiltunen ei kuitenkaan jäänyt lepäilemään laakereilleen. Hän sai idean kevyestä suojavisiiristä, jolle koronavirusepidemian aikana voisi olla kysyntää. Aluksi Hiltunen lähti selvittämään erilaisia tapoja valmistaa tuote ja sen osat.

Samoihin aikoihin elinkeinoyhtiö Business Kangasala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara soitteli Hiltuselle ja tiedusteli, olisiko hänellä mahdollisuuksia suunnitella koronakriisissä tarvittavia varusteita.

Kuusivaaran kontaktien kautta suojavisiirin malli pääsi testattavaksi Kangasalan keskusterveysasemalle. Visiiri on jo saanut ylilääkäriltä myönteistä palautetta käyttömukavuudesta ja keveydestä. Palautteen perusteella suojavisiiriä myös pidennettiin viitisen senttiä.

– Olen tyytyväinen lopputulokseen. Joihinkin vastaaviin tuotteisiin verrattuna tämä on kevyt pitää päässä, miellyttävä ja huomaamaton, Hiltunen luonnehtii kehittelemäänsä suojavisiiriä.

Vuonna 2014 perustettu Prenta Oy on erikoistunut teollisuuden muovipursotustekniikkaa käyttäviin 3D-tulostimiin. Kaikki Prentan tulostinmallit suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Kuvassa Marko Hiltunen 3D-tulostimen vieressä. Kuva: Ismo Santapukki

Hiltusen mukaan tuotekehitys kävi nopeasti. Suojavisiirin pleksi on irrotettava ja puhdistettavissa, ja visiirin kaikki osat saa irti toisistaan. Pienet kiinnikkeet ovat 3D-tulostettuja, ja ne voivat olla eri värisiä, joten pienimuotoinen personointikin onnistuu. Kevyt muovinen panta on mukava päässä.

Suojavisiirin muoviset osat tulevat Prenta Oy:n seinän takana toimivasta yrityksestä, Tampereen Liikeacrylistä. Pleksi on myös laserleikattu siellä.

Hiltunen on jo tarvittaessa valmis aloittamaan tuotannon. Laskujensa mukaan hän pystyisi valmistamaan jopa 1000 visiiriä päivässä.

Hiltunen toivoo, että visiiri voisi paikata yritystoiminnan muuta hiljaisuutta.

– Tuotteen menestyminen toisi työtä ja työllistäisi myös naapuriyritystä, hän pohtii.

Tältä Hiltusen kehittämät visiirit näyttävät.