Korona-aika on myös oivallusten aikaa – sytyitkö etätöille, heräsitkö huomaamaan sosiaalisten kontaktien kaipuun?

Luovuus ja oivallukset tarvitsevat tilaa syntyäkseen. Yleisesti vallalla olevan käsityksen mukaan myös suomalaisille on jollakin tavalla vapautunut aikaa etätöihin siirtymisen, monien harrastusten tauolle jäämisen ja yritysten ovien väliaikaisten sulkemisten myötä. Mystisiä lisätunteja moni on kaivannut vuorokauteensa jo pitkään, mutta niiden käyttö on nyt osoittautunut hankalaksi, kun ne eivät olekaan olleet vapaasti ohjattavissa juuri sukulaisten ja ystävien tapaamiseen tai omiin harrastuksiin.

Ehkä salaperäinen lisäaika tai poikkeusolot ylipäätään ovat syy sille, miksi moni on koronakriisin aikana päässyt tekemään eri kokoluokan oivalluksia.

Joku on huomannut tarvitsevansa sosiaalisia kontakteja enemmän kuin kuvittelikaan, siinä missä toinen on saanut ihmetellä vapautunutta oloa etätyössä vailla stressaavaa työyhteisöä tai työpaikkaan liittyviä muita ongelmia. Kolmas ymmärtää opettajan työn ulottuvuuksia aiempaa paremmin. Neljäs näkee kirkkaammin vanhemman roolin merkityksen jälkikasvun koulutyössä. Viides arvostaa työnantajaansa aiempaa enemmän siitä syystä, että tämä hyväksyy tunnin päivittäisestä työajasta käytettäväksi lasten koulunkäynnin toimivuuden varmistamiseen. Kuudes on koronan pelossa irtisanoutunut työpaikastaan.

Seitsemäs toivoo etäkokousten määrän vähenevän olojen normalisoituessa, koska luuripalaverit ovat kasvokkain pidettyjä palavereja kuluttavampia sekä henkisesti että korvien kannalta. Kahdeksas on opetellut etäaikana uutta teknologiaa – pakon edessä, mutta kuitenkin, ja nyt jo hieman ylpeyttä omasta osaamisestaan tuntien.

Yhdeksäs on saanut elämäänsä säännöllisyyttä, kun matkatyö on loppunut. Kymmenes on kokenut fyysisen kuntonsa heikkenevän, kun aikaa kuntoilulle ei löydy työn ja vapaa-ajan rajaviivojen hämärtyessä. Yhdestoista toivoo eri tahojen saavan sähköiset palvelunsa nykyistä paremmalle tolalle ja on jo tulevaisuutta ajatellen pannut merkille ne, joilla palvelu pelaa mutkattomasti myös verkossa tai puhelimessa.

Moni meistä on huomannut, että ”sitku”- ja ”mutku”-ajattelua voisi olla hyvä säätää uusiksi. Elämän annista ei koskaan voi tietää: kymmenvuotisen huolellisen suunnitelman huipennus tai jonkin asian toteuttaminen sen jälkeen kun sitä on ensin lykännyt tarpeettomasti tuonnemmas voi kaatua Aasiasta lennähtävän viruksen saapumiseen. Yhtä hyvin, ellei jopa todennäköisemmin, voi käydä jotakin muuta.

Muistetaan kaikista suunnitelmista huolimatta elää myös tässä ja nyt – jatkossakin.