Askel kohti uutta normaalia – äitienpäiväperinteet edellyttävät silti monissa kodeissa poikkeusjärjestelyjen miettimistä

Suomen hallituksen maanantainen linjaus päästää suomalaiset ainakin henkisesti ja hetkellisesti liikahtamaan kohti normaalimpaa olotilaa. Lähiaikoina on määrä paitsi palauttaa lapset pulpetin ääreen myös muun muassa avata kirjastoja, liikunta- ja harrastuspaikkoja sekä ravintoloita ja sallia aiempaa suurempien väkijoukkojen kokoontumiset.

Kyseessä on kuitenkin vasta tunnusteleva askel kohti ”uutta normaalia” – taka-askeleet ovat yhä mahdollisia, ja suositus niin etätöistä kuin yli 70-vuotiaiden eristyksellisistä olosuhteistakin pidettiin yhä voimassa.

Osa on nähnyt vaiheittaisen rajoitusten purkamisen tapahtuvan liian varhain, toiset liian myöhään. Sydän-Hämeen Lehden hiljattaisessa nettikyselyssä enemmistö vastaajista toivoi, että lähiopetusta ei enää järjestettäisi tänä keväänä.

Sikäli hallituksen päätöksen ajankohta osuu kohdilleen, että rajoitusten löyhentämistä voidaan miettiä tilanteessa, jossa suomalaiset ovat noudattaneet ohjeistuksia pääsääntöisesti erittäin kuuliaisesti. Itsekurin hiipumisesta kevään edetessä saatiin merkkejä tuoreeltaan Tampereella, jossa nuorisoa kokoontui yhteen niin paljon, että poliisi katsoi parhaaksi vain seurata tilannetta. Kokoontumiset ovat – huomattavasti pienemmistä mittakaavoistaan huolimatta – aiheuttaneet huolta ja puhetta paikoin myös Pälkäneellä ja Kangasalla.

Suomalaisten sisua suositusten noudattamisessa koettelee vapun jälkeen äitienpäivä. Monessa perheessä mietitään kovasti, millä konsteilla isovanhemmat, lapset ja lastenlapset voisivat viettää yhteistä juhlaa yhdessä, mutta erillään.