Luikalan kesäasukas Ali Harlin yksi suojavarusteselvityksen tekijöistä – maskien kotimainen tuotanto käyntiin vielä tässä kuussa

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin on yksi niistä, jotka tekevät selvitystyötä turvallisten suojavarusteiden kotimaisen tuotannon aikaansaamiseksi. Nyt on menossa 7. viikko, kun työtä tehdään. Tarve on isoille tuotantomäärille.

– Valmiudet kotimaisen tuotannon käynnistämiseksi alkavat olla olemassa. Viikkotasolla on kyse miljoonista kappaleista. Puhumme siis valtavasta määrästä tuotantoyksikköjä.

Missä nämä yksiköt ovat ja mitä yrityksiä ne pitävät sisällään, tarkkaa tietoa Ali Harlinilla ei vielä ole eikä hän sitä voisi edes antaa. Toki suunnitelmat ovat jo pitkällä, koska tämän kuun aikana on tavoitteena päästä aloittamaan kotimainen valmistus.

VTT tekee suodatustehokkuus- ja hengitysvastusmittauksia hengityssuojaimille ja kirurgisille suu- ja nenäsuojuksille sekä näiden materiaaleille. Selvitys kattaa käytännössä kaikki suojavarusteet.

Pelkästään VTT:llä on selvitystyössä 20 ihmistä, yrityksillä kymmeniä, ministeriössä asioita eteenpäin vie joukko ihmisiä. Ali Harlinin arvion mukaan noin 200 ihmistä on nyt tämän tärkeän työn äärellä. Hallitus on linjannut, että ulkomaisen suojainten saannin tyrehdyttyä täytyy alkaa valmistaa suojavarusteita kotimaisena tuotantona.

Ali Harlinin mukaan asioita on saatu viedyksi ripeästi eteenpäin. Tahtotila on kaikilla kova. Yleensä tällaisiin selvityksiin menee aikaa puolisen vuotta, kun nyt valmista on saatu puolessatoista kuukaudessa.

– En olisi ehkä uskonut, että saamme näin paljon aikaan näin lyhyessä ajassa. Kuitenkin kaikki on sujunut helpommin kuin mitä kuvittelin.

Laatu tärkeintä

Nopea selvitystyön tahti ei saa vaarantaa luotettavuutta. Tärkeintä on huomioida laatukriteerit. Suojavarusteiden on toimittava oikein. VTT:n teknisen selvityksen lisäksi tehdään taloudelliset ja laadulliset selvitykset.

Ali Harlin kuvaa selvityksen tekemistä esimerkin keinoin: kuka tahansa pystyy tekemään kangasmaskin, jonka avulla voi suojata kanssaihmisiä ehkä noin kymmenen minuuttia. Maskin, jota suunnittelun tuloksena valmistetaan, pitää suojata ihmistä koko vuorokauden. Materiaalien pitää täyttää vaatimukset.

– Tällaisen maskin pitää suojata ihmistä keskiraskaan työn tekemisessä. Maskin pitää olla samaan aikaan hengittävä ja käytännöllinen.

Ali Harlin korostaa laadukkaiden maskien lisäksi jo tutuksi tulleita ohjeita, koska koronaviruksesta voi tulla pitkä rasti.

– Pitäkää hyvät ihmiset etäisyyttä ja muistakaa pestä käsiä! Kyllä me tämän klaaraamme aikanaan, nyt pitää vain jaksaa.

Ali Harlinille kaivattua irtiottoa tuo vapaa-ajan asunto Pälkäneen Luikalassa. Vaimolla on sukujuuria tällä suunnalla.

– Pöljyys iskisi, jos tuota paikkaa ei olisi. Kun siellä katselee maisemaa, asiat asettuvat ihan omiin mittasuhteisiinsa. Luikala on valtavan suuri henkinen voimavara, Ali Harlin miettii.