Kuntademokratia ihan hukassa kouluverkkopäätöksessä

Sydän-Hämeen Lehdessä 22.4. Pälkäneen kunta kuulutti , että ”kunnanvaltuusto on vuoden 2020 talousarviosta ja vuosien 2021-2022 taloussuunnitelmasta päättäessään päättänyt, että ne sisältävät määrärahat kahdelle perusopetuksen koululle”. Samassa ilmoituksessa kuntalaisille varataan tilaisuus tulla kuulluksi kirjallisesti lähettämällä postia kunnantalolle.

Miksi ihmeessä kunnan johto tekee ensin päätöksen ja sen jälkeen kuulee kuntalaisia? Mitä järkeä on touhussa? Hävytöntä kuntalaisten kuulemismenettelyn halveksimista jättää kuulemismenettely päätöksenteon jälkeen.

Päätöksentekoon liittyi hieno ajatus ”Lapsivaikutusten arviointi”. Joka esiteltiin kuntalaisille 7.5. – niinikään sen jälkeen, kun valtuusto oli tehnyt päätöksensä. Periaatteessa kuulemisen ja lapsivaikutusten arvioinnin jälkeen on vielä näennäisesti valittavissa, mitkä kaksi perusopetuksen koulua valitaan säilytettäväksi. Valtuusto on oikea elin tekemään päätöksiä ja ne meidän pitää hyväksyä, mutta tämä näennäiskuuleminen on kyllä älytöntä menettelyä kerta kaikkiaan.

Pekka Linnainmaa

Laitikkala

Kommentointi on suljettu.