Korona pisti hääsuunnittelijan kesän uusiksi – Suomen tunnetuin hääsuunnittelija Anu Beadle työskentelee myös sairaanhoitajana Kangasalla

Anu Beadle on Suomen tunnetuin hääsuunnittelija. Hän työskentelee myös sairaanhoitajana Kangasalan keskusterveysasemalla.

Fantasiakirjallisuuden hahmo Harry Potter oli poika, joka elää. Koronasta tuli virus, joka leviää. Tästä kirjoituksesta tuli juttu, joka tehtiin.

Tästä kirjoituksesta tuli juttu, joka tehtiin. Se tehtiin, vaikka tilanne Suomessa muuttui päälaelleen kevään aikana. Sovimme Suomen kiireisimmän ja palkituimman hääsuunnittelija Anu Beadlen kanssa maaliskuun alussa, että teemme kesänkorvalla hääaiheisen jutun. Millaisia ovat kesän häätrendit? Entä millaiselta hääsuunnittelijan oma kesä näyttää?

Maaliskuun puolenvälin jälkeen suunnitelmat kääntyivät päälaelleen. Lily Dream Wedding -yritystä pyörittävä Beadle oli virkavapaalla sairaanhoitajan työstään, jota hän on tehnyt kokoaikaisesti hääsuunnittelijan töiden ohella. Beadle on työskennellyt jo vuosia Kangasalan terveysasemalla. Sitten koronavirus rantautui voimalla Suomeen. Beadle kutsuttiin takaisin työhönsä keskusterveysaseman päivystykseen.

– Alkukevään katselimme hääsuunnitteluasiakkaideni kanssa, mihin suuntaan koronatilanne alkaa kehittyä. Huhtikuulla alkoi näyttää siltä, että isoja häitä ei tänä kesänä ainakaan järjestetä. Kyllä siinä niin kävi, että asiakkaideni kesälle varatut häät pääsääntöisesti siirtyivät vuodelle eteenpäin, Beadle kertoo.

Hääsuunnittelija lisää, että kesän kaikki juhlajärjestäjät ovat samassa veneessä. Uskaltaako juhlia järjestää? Mitä jos juhlista tuleekin viruslinko, vaikka noudattaakin 50 henkilön kokoontumisrajoitusta? Uskaltavatko riskiryhmäläiset osallistua minkäänlaisiin juhliin?

– Koronan takia edessä on hyvin poikkeuksellinen kesä. Mutta tehdään kesästä 2021 sitten ihan superkesä! Meillä siitä ainakin on tulossa sellainen, sillä teemme silloin kahden kesän häät yhden kesän aikana, Beadle sanoo.

Nopea nousu huipulle

Anu Beadle ryhtyi hääsuunnittelijaksi lähes kylmiltään. Tapahtumasuunnittelua hän oli tehnyt jo aiemminkin, ja ehkä sen takia hänen kaverinsa ja asiakkaansa alkoivat ehdotella, että hänen kannattaisi kokeilla hääsuunnittelua. Beadle asui tuolloin perheineen Briteissä.

– Briteissä hääsuunnittelijan työ on paljon tavallisempaa kuin Suomessa. Ihan ensin ajattelin, että en kyllä ala hääsuunnittelijaksi.

Hetken ajatusta pohdittuaan Beadle päätti hypätä alalle. Alueella, jossa hän tuolloin asui, ei ollut muita hääsuunnittelijoita, ja muutaman kuukauden päästä yrityksen varauskalenteri oli aivan täysi. Puolen vuoden päästä Beadle jo palkittiin Britannian parhaan hääsuunnittelijana. Kysyntä yllätti täysin.

– Kävi hyvin selväksi, että olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Palkinnot herättivät kiinnostuksen myös Suomessa, ja Beadlea alettiin kysyä suunnittelijaksi Suomessakin järjestettäviin häihin. Yritys muutti Beadlen mukana Suomeen seitsemän vuotta sitten. Siitä asti Lily Dream Wedding on toiminut Suomesta – tarkemmin sanottuna Tampereen ja Kangasalan rajalla sijaitsevasta Vehmaisista – käsin. Häitä ja muita tapahtumia yritys järjestää ympäri Suomea.

Kukat näkyvät juhlapaikan somistuksessa. Kuva: Lily Dream Wedding

Näyttäviä kukkia ja valkoista väriä

Hääsuunnittelija korostaa, että jokaiset häät ovat aina omanlaisensa, mutta tiettyjä trendejä niissä on silti. Viime vuosina esiin ovat nousseet vahvasti hääpaikan somistuksessa käytettävät kukat. Kukka-asetelmat ovat isoja ja näyttäviä, ja moni hääpari on valmis käyttämään kukkiin useita tuhansia euroja. Toinen yleisemmin pinnalla oleva asia on valkoisen värin suosiminen juhlapaikan värimaailmassa.

– Myös klassisuus ylipäätään tuntuu olevan aika suosittua, Beadle lisää.

Häissä käytetään paljon erilaisia somistuksia, kuten tuolihuppuja, jotka ovat rantautuneet Suomeen juurikin Beadlen mukana.

– Toin tuolihuput vuokratuotteena häihin ensimmäisenä Suomessa. Lily Dream Wedding vuokraa tuolihuppuja häiden lisäksi myös muihin juhliin ja tapahtumiin. Ne voi koristella kauniisti värikoordinoidulla rusetilla ja vaikkapa kukalla.

Häiden teemat vaihtelevat hääparin mieltymysten mukaan suuresti. Yksi haluaa häihinsä galaksiteemaa, toinen matkailua ja kolmas tropiikkia.

– Sellainenkin tapa yleistyy, että morsiamella ja sulhasella on suunniteltu juhlaan omat nimikkodrinkit, joita sitten tarjoillaan juhlaväelle.

Beadle on ollut uransa aikana suunnittelemassa satoja häitä. Monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat luottaneet hänen ammattitaitoonsa. Kaikkia hääsuunnittelija ei saa mainita julkisesti, mutta julkisesti on tiedossa, että hän on ollut suunnittelemassa Toivo ja Nadja Sukarin viimekesäisiä sekä sittemmin eroon päätyneiden Valtteri ja Emilia Bottaksen häitä. Asiakkaina on ollut myös useampia NHL-pelaajia.

Vaikka asiakkaina on paljon julkisuudesta tunnettuja henkilöitä, Beadle korostaa suhtautuvansa asiakkaisiin aina ihan samalla tavalla –

Valkoinen väri on nyt suosiossa hääpaikan koristelussa ja somisteissa. Kuva: Lily Dream Wedding

oli hän julkisuuden henkilö tai ei. Tästä asenteesta hän on saanut myös kiitosta: toimintatavat ovat täysin samanlaiset kaikkien kanssa. Hääsuunnittelijan tehtävä on tehdä häistä asiakkaiden näköiset, mutta yhtä tärkeää on se, että yhteistyö pelaa hyvin molempiin suuntiin. Lily Dream Weddingissä Beadlellä on apunaan yhdestä viiteen työntekijää riippuen tilaisuuksista.

Lähes aina hääsuunnittelija hoitaa kaikki häihin liittyvät käytännön järjestelyt juhlapaikan etsimisestä, somisteista, esiintyjistä, ohjelmasta, tyylistä ja tarjoiluista lähtien. Hyvin usein myös kutsukorttien suunnittelu ja lähettäminen sekä ilmoittautumisten vastaanottaminen on hänen vastuullaan. Hääjuhlassa Beadle on aina itsekin paikalla.

– Varmistan, että kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu. Näin hääpari voi nauttia kaikessa rauhassa ja täysin siemauksin suuresta päivästään.

Hääpukua ja sormusta Beadle ei valitse: se on hääparin tehtävä. Neuvoja ja vinkkejä hän toki tarjoaa näihinkin hääparin niin halutessa.

– Hääpari tekee aina päätökset. Itse autan heitä siinä parhaani mukaan.

”Viihdyn myös sairaanhoitajana”

Vaikka korona tyhjensikin kesän hääkalenterin, hääsuunnitteluyrityksellä riittää tekemistä tänäkin keväänä. Tulevia häitä suunnitellaan ja niiden yksityiskohtia mietitään. Pienempiä häitä järjestetään edelleen tänä kesänä. Hääsuunnittelu on pitkälti etätyötä muutenkin, joten työntekemisen tapaan korona ei ole suuresti vaikuttanut.

Beadlen aika kuluu häiden suunnittelutöiden ohella nyt tiiviisti sairaanhoitajan työssä. Suoraan koronapotilaiden kanssa

hän ei ole tekemisissä, sillä hengitystieinfektioisille potilaille on Kangasalla avattu oma poliklinikkansa.

Anu Beadle toi Suomeen vuokrattavat tuolihuput, joilla saa näyttävyyttä juhlapaikalle. Kuva: Lily Dream Wedding

Koronavirusnäytteiden ottokin on ohjattu keskusterveysaseman pihalla sijaitsevalle drive in -pisteelle.

– Meillä on Kangasalla hyvä porukka töissä ja viihdyn myös sairaanhoitajan työssäni erinomaisesti. Aina joskus joku potilas tunnistaa minut ja kysyy, olenko se hääsuunnittelija. Silloin vastaan, että kyllä, juuri hän olen, Beadle hymyilee.

 

Anu Beadle:

  • Hääsuunnittelija Lily Dream Wedding -nimisessä yrityksessä.
  • Saanut lukuisia palkintoja Suomessa ja ulkomailla. Viimeisin palkinto tuli tammikuussa, kun Beadle valittiin Vuoden hääsuunnittelijaksi Suomessa.
  •  Perusti yrityksen asuessaan Briteissä, josta muutti seitsemän vuotta sitten takaisin Suomeen
  • Asuu Tampereella
  • Työskentelee sairaanhoitajana Kangasalan keskusterveysasemalla. Hääsuunnittelun ja sairaanhoitajan työn lisäksi työskentelee myös Avon-firmassa tiiminvetäjänä
  • Perheeseen kuuluvat aviomies-Paul ja kouluikäiset tyttäret Erin ja Sara

 

Kangasalla on siirretty jonkin verran vihkitilaisuuksia

Kangasalla on kesä–syyskuussa tiedossa yhteensä 36 kirkollista vihkimistä. Kangasalan seurakunnasta arvioidaan, että parit ovat peruneet tai siirtäneet jonkin verran vihkitilaisuuksiaan keväältä ja alkukesältä.

– On kuitenkin vaikea sanoa osuutta koko vuoden vihkimisistä, koska meillä on vihkimisiä myös talviaikaan, hallintokappalainen Auni Kaipia Kangasalan seurakunnasta sanoo.

Muutama pari on myös aikaistanut suunnitelmiaan ja päätynyt menemään vihille koronarajoitusten aikana.

Viime vuoden aikana Kangasalan seurakunnassa vihittiin kaikkiaan 56 paria.