Hallituksen ravintolalinjaukset saavat satikutia, mutta ymmärrystäkin alueen toimijoilta – ”kesällä pitäisi kerryttää talven kassaa, mutta mattoa vedetään alta”

Ravintola Panaman yrittäjä Jani Tainio toteaa bisneksen pyörittämisen olevan hankalaa kovien rajoitusten vuoksi. Iso terassi tuonee jotain helpotusta kesän mittaan.

Pälkäneläisen ravintola Panaman yrittäjä Jani Tainio sanoo hallituksen ravintolalinjausten olevan bisnestä silmällä pitäen syvältä. Erityisesti kismittää aukioloaika, kun kello 23 pitää laittaa ovet kiinni eikä viimeisen aukiolotunnin aikana enää saa myydä alkoholia.

– Meillehän tullaan sisälle usein vasta tuohon aikaan, kun pitääkin jo lopetella. Liiketoiminta joutuu koville, kun kulut juoksevat, mutta myynti ei lähde nousuun. Kaikki työntekijät olen joutunut lomauttamaan, Jani Tainio harmittelee.

Noutopöytä on jatkunut koronasta huolimatta, mutta asiakasmäärät ovat puolittuneet siitä, mitä se yleensä on lounasaikaan ollut. Kotiinkuljetukset ovat pyörineet. Jani Tainio toivoo terassikauden tuovan pientä helpotusta vaikeana aikana.

Sahalahden Krouvin paikan vastaava Miia Kinnari toteaa puhelimeen heti, että on koettanut saada kierroksiaan laskemaan – niin paljon hallituksen linjaukset pännivät. Hän olisi toivonut myös alueellisia linjauksia, tautitilanne esimerkiksi Pirkanmaalla on viime aikoina ollut varsin rauhallinen.

– Ensin sulku kaksi kuukautta ja purkutoimet lokakuun loppuun. Kyllä tämä tuntuu kohtuuttomalta yhtä alaa kohtaan. Kesällä pitäisi kerryttää talven kassaa, mutta matto tässä vedetään alta.

Krouvikin on normaalisti ollut viikonloppuina auki yökolmeen. Miia Kinnari pelkää, että juominen siirtyy entistä enemmän ihmisten koteihin, ja poliisilla on tehtävää.

Hän kritisoi myös sitä, että samaan aikaan, kun uimahalleja, elokuvateattereita, museoita ja kouluja availlaan, ravintoloita kuritetaan rajoituksin.

– Ihmisiä näkee paljon kaupoissa ilman turvavälejä, ja he hiplaavat samoja tuotteita. Mutta koronavirus ei näköjään hypi samalla tavoin muualla kuin ravintoloissa. Pitää varmasti viivoittimella katsoa turvavälit pöydissä kuntoon. Sitten kuitenkaan pihalla ei enää turvaväleistä tarvitsekaan niin välittää, Miia Kinnari puuskahtaa.

Sidosryhmätkin kärsivät, muun muassa muusikot jäävät vaille keikkoja. Myös yökerhot on Kinnarista jätetty oman onnensa nojaan, kun ne eivät saa avata oviaan. Hän on tyytyväinen kuitenkin siihen, että asiakkaat ovat pitäneet Krouvia pystyssä ja tilanneet ruoka-annoksia.

Takapakki olisi ikävä peikko

Paikkamäärään sidottu määritelmä on ravintola Liekin Hanna Paasiosta reilu kaikille. Hän iloitsee siitä, että heillä Luopioisissa on iso 160-paikkainen terassi. Sisällekin mahtuu hyvin normaalisti 80-paikkaisessa ravintolassa, vaikka puolet paikoista lähtevätkin.

– Toki tämä surullista on, sillä juuri tässä perun bändejä. Höllennykset ovat ihan hyvä juttu, mutta toivottavasti koronaluvut eivät lähde nousuun.

Mitään noutopöytäsysteemiä ei ole Liekkiin tulossa, annoksia tuodaan asiakkaille suoraan listalta. Korona-aikana liikevaihto on notkahtanut, ja henkilökuntaa on yhä lomautettuna.

– Tässä on tottunut tietynlaiseen epätietoisuuteen; toivotaan nyt vain, ettei tule mitään takapakkia, Hanna Paasio sanoo.

Aapiskukon yrittäjä Mirja Merikari painaisi mielellään jo täysillä, mutta toki koko ajan on tehty ja myyty annoksia ulos, ja kuljeteltu niitä asiakkaille. Iso huojennus on, ettei rekkakuskien tarvitse enää jatkaa styrox-pakkauksista syömistä, vaan he voivat jo tulla sisälle syömään kesäkuusta alkaen. Buffet-pöydästä annostellaan ruokia nyt lautasille, kun ne tähän asti on annosteltu pakkauksiin.

– Ilta ei meillä näytä mitään osaa. Mutta aamukuuden aukiolo on pöljä, kun vasta silloin pääsisi sisälle juomaan kahvia eikä vaikkapa kello viisi.

Ravintola Liekin Hanna Paasiosta höllennykset kesäkuusta lähtien ovat hyvä asia, mutta hän toivoo, ettei tule takapakkia. Paikkamäärään sidottu rajoitus on hänestä reilu kaikille.

Matkailusta asiakkaita?

Merikari on pistänyt merkille, että enenevässä määrin väki on ollut liikkeellä – jo vähän iäkkäämmätkin ovat uskaltautuneet kodeistaan ihmisten ilmoille. Vakikahvittelijat ovat käyneet ja välillä kysäisseet, saako jäädä sisälle, mutta tähän on pakko sanoa, että ei käy. Joskus on pientä ärtymystäkin ollut, mutta yleensä ymmärrys löytynyt.

– Kieltämättä on ollut aika huvittava näky, kun 4–5 rekkaa on seissyt pihassa, ja jokaisessa kopissa kuski kahvikuppi kourassa. Pian he pääsevät sisällekin.

Mirja Merikari toivoo kotimaan matkailun elävöitymistä kesän mittaan, koska monia kesätapahtumia on Tampereen seudullakin peruttu. Yleensä tapahtumakävijät ovat olleet iso asiakasryhmä Lahdentiellä sijaitsevalle huoltoasemalle. Mökkeilijätkin löytävät tiensä Aapiskukkoon.