Pieni pala vapautta – Espanja avautuu taas hiljalleen

Kirjoittaja on kansainvälisiä suhteita Madridissa opiskeleva pälkäneläinen.

Espanjan kuukausia kestänyt karanteeni alkaa pikkuhiljaa hiipiä kohti päätöstään. Maanantaina 18.5. suurin osa maan provinsseista on rajoitteiden lievennyssuunnitelman ensimmäisessä vaiheessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että terassit ja ravintolat avataan, ulkoilemista ei enää porrasteta ikäryhmittäin, ja pienet liiketilat saavat taas aloittaa toimintansa. Ainoastaan suurimmat kaupungit, kuten Madrid ja Barcelona, ovat vielä nollavaiheessa, jossa ulkoilu on mahdollista vain määrättyinä aikoina.

Tällainen palautuminen normaaliarkeen tuntuu hassulta. Kun on tottunut pysyttelemään sisätiloissa ja käymään iltakymmenen aikaan pikaisella kävelyllä, tuntuu oudolta astua portista ulos ja suunnistaa kaupungin keskustaan asioille. Espanjalaiseen lounasaikaan kello kolmen kieppeillä väkeä on vähemmän liikkeellä, sillä aurinko on silloin voimakkaimmillaan. Silti vastaantulijoita oli muutamia, ja terasseilla riitti asiakaskuntaa. Kontrasti ihmisten suhtautumisessa uuteen vapauteen on suuri. Osa ihmisistä istuu tuoppien ja tapasten äärellä kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan, kun taas samaan aikaan ohi hipsii jännittynyt ohikulkija maskeineen ja suojakäsineineen.

Kuitenkin suurimmasta osasta huokuu helpotus. Iltakävelyllä ohitimme toriaukion, jonka kivisellä laidalla istui vanha mies suureen lehmukseen nojaten. Hän istui hiljaa, kuunteli etäämmältä kaikuvaa puheensorinaa ja riemua, kun perheet ja ystävät tapasivat jälleen toisensa kantapaikassaan. Ohi kirmaa lauma esiteinejä vapautta rinnassaan. Enää ei tarvitse olla yksin.