Pälkäneen seurakunta avaa vähitellen toimintaansa – sairaana ei tule osallistua mihinkään tilaisuuksiin

Kesäkuusta alkaen seurakunnat voivat aloitella toimintaansa noudattaen aluehallintoviraston, terveydenhoitoviranomaisten ja koko kirkon yhteisiä ohjeita. Seurakunnan tilaisuuksiin voi osallistua enintään 500 henkeä. Perusperiaatteena kaikissa kokoontumisissa ovat turvallisuusohjeet: hygienia ja turvavälit.

– Sairaana ei tule osallistua tilaisuuksiin. Riskiryhmiin kuuluvien osallistumisessa toivomme pidättyväisyyttä, vaikka suositusten noudattaminen onkin kunkin omalla vastuulla, Pälkäneen seurakunnan kirkkoherra Jari Kemppainen sanoo.

Jumalanpalvelukset alkavat

Jumalanpalvelukset käynnistyvät Pälkäneen ja Luopioisten kirkoissa 7. kesäkuuta. Kirkkoon tullaan ja poistutaan kaikista ovista. Kirkkoon tultaessa ja poistuttaessa kädet desinfioidaan, kuten myös ehtoolliselle tultaessa. Kirkossa istutaan noin kahden metrin päässä toisista. Yhdessä asuvat perheenjäsenet voivat istua vierekkäin. Paikat on merkitty valmiiksi virsikirjoilla, mutta jokaista kirkkoon tulijaa pyydetään ottamaan jumalanpalvelukseen mukaan oma virsikirja. Ehtoollisella käynnistä annetaan ohjeet paikan päällä.

– Kokeilemme erilaisia turvallisia käytäntöjä ehtoollisen viettoon, joista voi antaa palautetta. Kirkkokahveja ei toistaiseksi juoda. Jumalanpalveluksia, hartauksia ja musiikkitilaisuuksia voidaan järjestää myös kylillä ulkona tai suurissa tiloissa.

Kirkolliset toimitukset

Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettaviin kirkollisiin toimituksiin voi osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan aina 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä, samoin kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia.

Pälkäneen seurakunnassa suositellaan kasteiden pitämistä edelleen kirkoissa. Seurakunnan tiloissa tarvittava väljyys on helpompi toteuttaa kuin kodeissa.

Papit ja kanttorit eivät toistaiseksi osallistu työsuojelullisista ja terveydenhoidollisista syistä muistotilaisuuksiin eikä kaste- ja hääjuhliin.

Laulaa saa turvavälein

– Alueemme terveydenhoidon näkökulma yhteislaulamiseen liittyen on, että laulaa saa riittävistä turvaväleistä huolehtien. Turvavälit laulamisessa ovat olennaisia pisaratartunnan ehkäisemiseksi. Kuorotoiminta on kesän ajan tauolla.

Seurakunnan työntekijöitä voi tavata puhelimella tai verkon kautta ja mahdollisesti sovitussa paikassa ulkotilassa.

Pälkäneen kirkkoherranvirasto ja Luopioisten seurakuntatoimisto on edelleen suljettu. Asiointi tapahtuu puhelimitse 040 712 0560 tai sähköpostilla palkane.srk@evl.fi. Virkatodistukset ja sukuselvitykset tilataan Tampereen aluekeskusrekisteristä, sähköposti keskusrekisteri.tampere@evl.fi, puhelin 03 2190 700.