On aika kuopata Tavase lopullisesti

Jo kaksi vuosikymmentä vireillä ollut tekopohjavesihanke Tavase sai aluehallintovirastolta valitettavasti vesilain mukaisen luvan toiminnalleen Pälkäneellä. Viranomaispäätös on itsessään kestämätön. Tekopohjavesihanke uhkaa Pälkäneen ja Kangasalan Natura-alueita sekä alueiden herkkää järviluontoa.

Vaikka Tavase pienensi aiemman kielteisen päätöksen jälkeen Pälkäneen osuuden vedenottomääriä, on riskit edelleen olemassa. Hankkeen kaivo- ja allasimeytyksen toimivuudesta ei myöskään ole varmuutta. Vastaavalla tekniikalla toteutettu hanke Nurmijärvellä joutui vaikeuksiin, kun kaivoimeytyskokeissa vesi ei puhdistunutkaan riittävästi eikä veden tuotto yltänyt tavoiteltuun määrään. Nurmijärven hanketta ei olla saatu toimimaan, vaikka sen koko on vain kymmenesosa eli 5 000 kuutiota Kangasalle kaavaillusta 50 000 kuution veden vuorokausituotosta.

Nyt on viimein Tavasen omistajien Tampereen, Akaan, Vesilahden, Lempäälän ja Kangasalan vihellettävä peli poikki. Herkkä järviluonto, vanhakantainen suunnittelu sekä utopistiset tavoitteet epävarman tekniikan toimivuudesta tuovat aivan liian suuret riskit kannettavaksi. Siksi Tavase on aika kuopata lopullisesti.

Jaakko Mustakallio, vihreiden varapuheenjohtaja, Tampere

Heli Merimaa, Pälkäneen vihreiden puheenjohtaja