EU:N KULTTUURIPÄÄKAUPUNKIHANKE 2026: Tampere ja Pirkanmaa jatkoon, voittoon uskotaan kuin pukki sarviinsa

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) on vakuuttunut, että Tampereesta ja Pirkanmaasta tulee Euroopan unionin vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki. Tampere pääsi mittelössä jatkoon Oulun ja Savonlinnan lisäksi. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) on vakuuttunut, että Tampereesta ja Pirkanmaasta tulee Euroopan unionin vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki. Tampere pääsi mittelössä jatkoon Oulun ja Savonlinnan lisäksi. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Euroopan unionin vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkiudesta ei tule kahden kovan kisaa. Raati yllätti päästämällä kaikki kolme kandidaattia eli Oulun, Savonlinnan sekä Tampereen jatkoon. Nyt ehdokkailla on edessä vuoden rutistus vakuuttaa valitsijat, sillä lopullinen voittaja julkistetaan noin vuoden kuluttua. Euroopan unionin kulttuuripääkaupunki on nimetty jo vuodesta 1985 alkaen. Suomesta EU:n kulttuuripääkaupunkeina ovat olleet vuonna 2000 Helsinki ja vuonna 2011 Turku.  Tampereen ja Pirkanmaan hakua luotsaava luova johtaja Juha Hemánus pitää hyvänä, että kaikki kolme tarjokasta saavat jatkaa mittelöä. – Näin koko Suomi hyötyy kisasta, jonka aikana syntyy paljon hyviä kehitys- ja yhteistyöideoita sekä uutta toimeliaisuutta, hän perustelee.

Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly on täpinöissään Mansen ja Pirkanmaan jatkoon pääsystä Euroopan unionin vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkitaistossa.

Jatkoon päässeiden julistamisen jälkeen Lyly kuvaa fiiliksiään erittäin hyviksi.

Lyly puhkuu ykkössijan varmuutta. Hän lupaa, että Tampereen ja Pirkanmaan hakemusta jalostetaan kaikkien saatujen ohjeiden mukaisesti.

Pormestari kiittää kirittäjiä Savonlinnaa ja Oulua tsemppaamisesta. Hänen mukaansa pirkanmaalaiset ovat kovassa seurassa.

– On muistettava, että olemme jo nyt voittajia, kun olemme saaneet olla mukana kisan alkuosassa, hän korostaa.

– Teemme parhaamme, jotta Tampere ja Pirkanmaa julistetaan vuoden kulutua EU:n vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi, Lyly vakuuttaa.

Tampere ja liki kaikki Pirkanmaan kunnat ovat tiiviissä yhteistyössä, kun ne tavoittelevat vuoden 2026 EU:n kulttuuripääkaupunkiutta.
Tampere ja liki kaikki Pirkanmaan kunnat ovat tiiviissä yhteistyössä, kun ne tavoittelevat vuoden 2026 EU:n kulttuuripääkaupunkiutta.

”Yhdenvertaisuus toteutuu konkreettisesti”

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun konkreettista työtä johtava luova johtava Juha Hemánus ei ole pettynyt siihen, että valitsijaraati päästi kaikki kolme kandidaattia lopulliselle kierrokselle.

– Raadin ratkaisu tukee vahvasti yhdenvertaisuuden teemaa, joka on kulttuuripääkaupunkihaun sisällön ydintä. Koko Suomi on edelleen mukana, kun kisailijat ovat Länsi-Suomesta, Itä-Suomesta sekä Pohjois-Suomesta, Hemánus tarkentaa.

Hemánus kuvaa tuntojaan erittäin hyviksi ja myönteisiksi.

– Haussa on vahvistunut erittäin hyvä kuva maastamme, Hemánus riemuitsee.

Hemánus sanoo, että edessä on tilanteen syvällinen analysointi. Sen jälkeen Tampere ja Pirkanmaa laittavat uuden, ison vaihteen päälle.

Tampereen ja Pirkanmaan hakutiimiin kuuluvat Juha Hemánus, projektipäällikkö Eija Oravuo, Aino Holma, Emma Laurinolli, Satu-Maaria Litukka, Salla Ponkala, Sipriina Ritaranta, Seppo Roth, Sohvi Sirkesalo ja Satu Vuorinen. Asiantuntijoina ovat Petr Simon ja Pauli Sivonen. Kirjoittajina ovat Heikki Aleksanteri Kovalainen sekä Esa Kokkonen.

”Pidetty ja tunnettu tapahtuma”

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) muistuttaa, että Euroopan unionin kulttuuripääkaupunkius on koko unionin toiminnan kovinta ydintä.

– Kulttuuripääkaupunkitoiminta on erittäin arvostettua ja pidettyä eu-kansalaisten keskuudessa. Se on lisäksi hyvin tunnettua, kansalaiset tietävät asiasta paljon, Kosonen sanoo.

Kosonen teroittaa, että kulttuuripääkaupungiksi pääseminen on ainutlaatuinen mahdollisuus valitulle vahvistaa sen yhteistyöverkostoja. Kulttuuripääkaupunkius tuo tullessaan myös imago- ja brändirenessanssin. Taloudelliset vaikutukset ovat erittäin mittavat.

Ministeri kiitti raadin työskentelyn aktiivisuutta ja syvällisyyttä.

– Kisailevien kaupunkien edustajat ovat saaneet vastata runsaaseen ja monipuoliseen kysymyspatteristoon, Kosonen lisää.

Raati jatkaa urakkaansa

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 raadissa ovat FT Riitta Vanhatalo, Kai Amberla, Beatriz Garcia, Pierre Sauvageot, Jelle Burggraaff, Jiri Suchánek, Agnieszka Wlazel, Paulina Florjanowicz, Sylvia Amann, Dessy Gavrilova, Christina Farinha sekä Alin Nica.

Tämä kokoonpano jatkaa voittajan etsimistä.

Raati vierailee jokaisessa kilpailussa mukana olevassa kaupungissa.

Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan parlamentin ja komission päättämä ohjelma, jossa kaupunkeja valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi hakemuksista.

MATTI PULKKINEN