Eläinten teemaviikonloppu: Kontiaisen kanssa pitäisi tulla toimeen kasoista huolimatta

Maamyyrä on nykyisin kontiainen. Artikkeli on julkaistu alun perin syyskuussa 2019.

Kontiainen oli aiemmin nimeltään maamyyrä. Kun se ei kuitenkaan ole sukua myyrille, suositellaan nykyisin kontiainen-nimen käyttöä. Kontiainen herättää näin syksyllä puutarhaihmisten mielenkiinnon. Yleensä sen elinpiiri on kooltaan vain 10–20 aaria. Sillä alueella se tekee käytäviään ja pyydystelee matoja, kovakuoriaisia ja erilaisia toukkia. Usein aamulla saa ihmetellä puutarhaan ilmestyneitä multakasoja.

Ihmiset helposti tuskailevat pihaan ilmestyneitä multakasoja ja haluaisivat häätää elikon pois tontiltaan. Kontiaisen kasoista saa kuitenkin hyvää multaa kukkapenkkiin, sillä siinä ei ole kauheasti rikkaruohojen siemeniä, hyvää pehmeää multaa. Lisäksi kontiainen on rauhoitettu eikä sitä pidä tahallaan tappaa tai pyydystää. Kontiaisen kasat ovat pyramidin muotoisia, ja jos kasaa kaivelee, käytävän reikä löytyy keskeltä kasaa. Vesimyyrän multakasat ovat epäsäännöllisiä, ja kolo löytyy kasan sivulta.

Kontiainen-nimitys on alkujaan kotoisin Karjalasta, jossa siitä käytettiin nimitystä ”maakontio”. Kontiainen on siilin jälkeen kookkain hyönteissyöjämme. Matojen lisäksi se pistää poskeensa lukuisan määrän erilaisia toukkia ja muita ötököitä. Kontiaista voidaan perustellusti sanoa hyväksi kaveriksi.

Aikansa kontiainen viettää pääosin käytävissään, mutta ilmaantuu joskus myös maanpinnalle. Silloin syynä voi olla vaikka kuivuus tai nälkä. Maanpinnalla se joutuu sitten helposti petolinnun, kissan tai närhen ateriaksi.

Kontiaisella on samettimaisen pehmeä karva. Sen pehmeä turkki innosti aikanaan myös turkispyyntiin. 1930 -luvulla Itä-Karjalassa pyydettiin jopa kymmeniätuhansia yksilöitä. Tiettävästi myös Keski-Euroopassa kontiainen oli haluttu saalis, ja valitettavasti laji lasketaan siellä edelleen turkiseläimeksi, ja metsästys kaiketi jatkuu. Joskus saalismäärät nousivat vuodessa miljooniin yksilöihin.

Ankaraa on siis ollut kontiaisen elämä. Annetaan sen nyt rauhassa tonkia puutarhan nurkalla. Kontiainen elelee Etelä-Suomessa noin Jyväskylän korkeudelle asti. Kylmät talvet ovat sille vaikeita. Kun talvet lauhtuvat, kontiainen voi selvitä paremmin.

 

Lue myös:

Kontiainen – vihollinen vai puutarhurin ystävä