Kone ei kestä

Seurasin taannoin kämmentelevisiosta siunaustilaisuutta.  Yksi harvoista ystävistäni kuoli pitkäperjantaina yöllä omassa kodissaan nukkuessaan sydänkohtaukseen. Hän oli päivällä pyöräillyt normaalit 30 kilometriä. Nätti lähtö, sellaisen toivon itselleni. Täytti viime kesänä 70 vuotta, ikänsä kuntoillut mies. Osasi myös etenkin nuorempana reippaan juhlinnaksikin luonnehditun elämän juomineen ja pikkusikareineen. Ihan samalla tavalla kuin minä. Heitti viimeisinä vuosinaan kokonaan pois kummatkin. Lieneekö kone kuitenkin vähän piiputtanut, vaikka ei kenellekään kertonut?

Vexi Salmi kertoi ystävästään Irwin Goodmanista, että tälle tuli jossakin vaiheessa eräänlainen harha kuolemattomuudesta. Voi elää rentun elämää loputtomiin. Itse kuvittelin ihmisen pysyvän hyvässä kunnossa tappiin asti, kun vaan treenaa kovaa. Viisivitoseksi asti meni näin ja vähän ylikin. Sitten piti painaa jarrua tiettyjen tottumusten suhteen, jotta keho jaksaisi edelleen. Nukkumaan kahdeksaksi tunniksi mielellään vesiselvänä ainakin arkipäivisin ja lentopalloharjoitusten jälkeen säälliset pari, kolme saunaolutta. Viikonloppunakin asiallisesti. Pyhänä vettä. Kroppa väsyy iän myötä. Veritulppa asettui kolme vuotta sitten hetkeksi koipeen ja liuotettiin pitkällä hoidolla pois. Niskasta löytyy nivelrikko. Helmikuussa sain lääkityksen kivuliaaseen kyynärpäätulehdukseen. Kyykkyyn pääsen hyvin, mutta ylös huonosti. Polvi herättää joskus yöllä. En ole koskaan tykännyt juoksemisesta, nyt en enää pystyisi. Ei jaksa 65-vuotias läheskään samalla tavalla kuin viisivitonen. Palautella pitää.

Kirjoittaja on Aitoon pitkäaikainen vapaa-ajanasukas.

Jalkavaksi tiedetty eläköitynyt ikäiseni poliisimies putosi kuukausi sitten saunan katolta. Lonkka murtui, samoin pari selkänikamaa ja muutama kylkiluu. Kaksi viikkoa petissä ja sitten rollaattorilla liikenteeseen. Joku toinen korjaa savupiipun. Yhä useampi ikäluokkani FB-kaveri ilmoittaa julkisesti käyneensä lääketieteen varaosakaupassa hankkimassa vaikkapa uusia lonkka- ja polviosioita.  Jäätyneitä olkapäitä operoidaan. Palloilla laajennetaan tukkiutuneita suonia. Lääkekaapit täyttyvät.  Luontaistuotteita kehutaan. Tapaamisissa puhutaan ensin akuutit ja siten krooniset.

Sattuneesta syystä kesämökki-innostus on vallannut suomalaiset. Sydän-Hämeessä asiasta iloitaan kuin myös siitä, että kenties väljempi asuminen maalla alkaa uudelleen kiinnostaa. Vaatimattomat ja huonokuntoisetkin vapaa-ajan asunnot menevät kaupaksi. Pitkiä vuokrasopimuksia suositaan, niihin sisältyy monesti hyyryläisen velvollisuus pitää paikoista huolta.

Jos riskiryhmään kuuluminen näivetti, piskiryhmään kuuluminen ei sitä tehnyt. Koirilla on nimittäin riittänyt kavereita juoksemaan narun toisessa päässä. Elukoita hankitaan niin, etteivät kennelit ennätä vastaamaan kysyntään.

Kesämökki- ja koirahankintaa voi verrata toisiinsa. Koko perhe lähtee innolla hankkeeseen mukaan.  Vapaaehtoisia hoitajia löytyy kumpaankin – aluksi. Läheltä asiaa muutamassa perheessä seuranneena käy kuitenkin usein, että puoli kuudelta nousee jompikumpi perheen vanhemmista käyttämään lemmikkiä aamupissillä ja kaatamaan sen jälkeen paperisäkistä kuivia nappuloita peltiastiaan.  Jälkikasvun varttuessa ruohonleikkuu- ja puunpilkkomisikään kiinnostus mökkielämään kaikkoaa muista syistä.

Tautitilanne näkyy helpottuvan Suomessa. Syksyllä saatetaan jo lentää lomailemaan kaukomaille viikkokausiksi. Kotona ei enää tarvitse välttämättä pysytellä ainakaan koulun ja työn takia. Ravintolaan, teattereihin ja muihin menoihin pääsee. Koira ihmettelee, miksi se jätetään pitkiksi ajoiksi neljän seinän sisään, kun muutama kuukausi sitten ei saanut hetken rauhaa. Mökillä suma seisoo, kun pitää päästä kylpylään tai loppukesästä virkistyneisiin tapahtumiin.

Eli jos olet yli 65-vuotias ja Sinulle tuntuu elämässä löytyvän muutakin tekemistä kuin työleireily vapaa-ajan asunnolla, älä osta nyt ensimmäistä mökkiäsi. Jos hankit, laita semmoinen, missä ei klapihommien ja ruohonleikkuun tai muun pienen välttämättömän askareen lisäksi tarvitse ensimmäiseen kymmeneen vuoteen tehdä juuri mitään. Kuten esimerkiksi terassien ja ulkokalusteiden öljyämistä joka toinen vuosi, kattojen ja rännien puhdistamista sekä niiden korjailua, pää- ja ulkorakennusten uudelleenmaalausta, rakennusten kohentelua ulkoa ja sisältä, veneen jokakeväistä tervausta tai puhdistamista, vuosittaista rannan niittoa ja perkeiden kuljettamista riittävän pitkälle rantaviivasta, katiskan paikkausta, muurien saumojen tilkitsemistä tulikitillä, silikonivetojen uusimista märkätiloihin tai vesakontorjuntaa ja risusavottaa tontilla sekä mökkitien reunoilla. Ja niin edelleen.

Vaarallista on, kun ei oikein jaksa. Mutta vaarallisempaa on, kun ei oikein innosta. Puolipakollinen viiden viikon kaupunkiasuminen sytytti onneksi innon uudelleen pienellä viiveellä. Toistaiseksi.  Ja harkitse iltapäivän ihminen sitä koiraakin.