Kaiken jälkeen – yhteen tuleminen ja itsensä kohtaaminen ovat olleet koronakevään kauniita asioita

Elämä tuntuu vihdoin palautuneen lähes ennalleen. Monia rajoituksia vielä toki on, kuten ulkona liikkuessa maskipakko, ja liikkeissä asiakasmäärärajoitukset, mutta muuten kaikki on taas normaalia. Monien kuukausien stressi  on pikku hiljaa hälvenemässä ja on hassu huomata, kuinka ahtaalla sitä on oltu. Nyt alati kasvavat kuolinluvut ja sireenien ujellus ovat ikävä muisto vain.

Silti on hyvä muistaa, että tilanne ei ole vielä täysin ohi. Rajoitusten höllentyessä kaikkien tekee mieli rynnätä suinpäin terasseille, kuppiloihin, kaverisynttäreille ja sukutapaamisiin. Täten tartuntariski on edelleen olemassa. Suomessahan lukemat eivät koskaan ole olleetkaan niin kammottavia kuin Espanjassa, joten luonnollisesti huoli on pienempi. Silti kannattaa muistaa edelleen muun muassa käsihygienian merkitys ja kotiin jääminen, jos minkäänlaisia sairauden merkkejä ilmenee. Nämähän ovat ihan yleisesti tiedossa olevia ohjeita, jota tolkutetaan päiväkodista saakka, mutta ihmeen moni ne sivuuttaa.

Kirjoittaja on kansainvälisiä suhteita Madridissa opiskeleva pälkäneläinen.

Kuitenkaan pelkoon ei kannata jäädä kiinni. Elinpiiriään on ihan hyvä alkaa taas pikku hiljaa vetristämään. Tämä on mielenterveydelle erityisen tarpeellista, sillä muutoin koronakammo voi kasvaa liian suureksi päihittää. Kuplaa ei ole tarkoitus murtaa kerta rysäyksellä, vaan pienin askelin. Me teimme sen pari viikkoa sitten tilaamalla pizzat kotiinkuljetuksella. Seuraavaksi kävimme käsityöliikkeessä hakemassa virkkuukoukun ja lankoja. Nyt ihmisten ilmoilla liikkuminen tuntuu taas normaalilta, eikä jokaista ihmistä tarvitse enää väistää kadun toiselle puolelle.

On tässä koronakeväässä ollut jotain kaunistakin. Se miten ihmiset ovat tulleet yhteen ja pitäneet toisensa pinnalla. Se miten on ollut aikaa tutustua itseensä ja unelmiinsa uudelleen. Ja se miten kaikki ovat joutuneet kohtaamaan todellisen elämän tilanteensa. Kohtaaminen ei varmasti ole ollut kaikille kaunis tai helppo, mutta nyt kun totuus on itselle selvä, asioita voi lähteä muuttamaan. Jos huomasit, ettet viihdy siellä missä asut, tai niiden ihmisten seurassa keiden kanssa asut, tai kehossasi missä asut, nyt on tilaa muutokselle. Kaikki lähtee totuudesta ja tämä uudelleen avautuva maailma on täydellinen alku uudelle elämänvaiheelle.