Ruusuja, mutta etenkin risuja – päällystetyö Aitoo–Luopioisten kirkonkylä ei mennyt ihan nappiin

Luopioistentie oli aika kunnostaa eikä se enää näytä tältä. Nyt päällystetyössä on kirjoittajan mielestä ajateltu vain autoilijoita, jalankulkijat ja pyöräliikenne on unohdettu.

Nimimerkki ”Sähläri” teki Kangasalan puolen teistä asiallisia ja hyviä kysymyksiä, etenkin päällystyksistä teille, jotka olivat täysin ehjäpintaisia.

Minun mielenkiintoni herätti uusittu päällyste välillä Aitoo–Luopioisten kirkonkylä. Yleisesti tie tai sen päällyste tehdään liikenteen kulun ja tieturvallisuuden parantamiseksi. Tässä päällystetyössä huomioitiin yksioikoisesti vain autoliikenne, unohtaen täysin muun pyöräliikenteen ja jalankulun. Noin 10 senttiä vahvaan päällysteeseen tehtiin reunaan jyrkkä lopetus, joka sitten täytettiin noin 30 sentin leveydeltä pehmeää hiekkaa. Tästä surmanloukusta on tullut jo pyöräilijöille vakavia sairaalakäyntejä, kun he ovat pudonneet pinnoitteen reunalta.

Mutta suurin ja vastuuttomin, Elyn väittämästä hyvästä suunnittelusta, on Holjan ja kirkonkylän väliltä poistettu tien molemmin puolin päällystetty jalkatie, joiden tilalle on levitetty surmanloukuksi pehmeää hiekkaa. Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Mielestäni päällysteen reuna olisi vain pitänyt ohentaa, kuten liittymissäkin ja ilman soraa. Näin olisi jalkatie jäänyt käyttöön ja olisi kulkijalle suojapenger, vaikkapa suurten rekkojen kohtaamistilanteessa. Tie on kavennettu ainakin metrin, ja suosittu pyöräilijöiden ja kuntoilujalankulkijoiden tie on tuhottu. Hyvät elyn ”viskaalit”: eikö teidän asiantuntemattomuutenne yhtään hävetä?

Toinenkin sähläri