Ammatit: DJ ei ole enää juhlien välttämätön paha vaan odotettu tähtivieras

Amanda Harkimo keikkailee ensimmäistä kertaa Sappeessa tänä viikonloppuna.

Artikkeli on julkaistu alun perin helmikuussa 2020.

– Ihmiset ovat välillä tosi innoissaan, kun tulen paikalle – ja se tuntuu itsestä tosi absurdilta, koska minähän olen vain minä, sanoo Amanda Harkimo.

Siinä mielessä tilanne on kovin erilainen kuin silloin, kun hän aloitti DJ-uransa vuonna 2006 – joskaan ei kovin vaatimattomasti eli Jokereiden kotimusiikista vastaavana Hartwall Areenassa. Ensimmäisen klubikeikkansa Harkimo pääsi soittamaan viitisen vuotta myöhemmin, ja sittemmin kertynyt julkisuus on heijastunut myös DJ-työhön.

– Se on tuonut keikoille ihmisiä, Harkimo myöntää.

Vuosien varrella voi nähdä muuttuneen jopa yleisen suhtautumisen DJ-alaan. Aiemmin DJ:t olivat paikalla soittamassa musiikkia melkeinpä osana paikan kalustusta, nykyisin he tulevat paikalle likipitäen kutsuttuina artisteina. Harkimokin pääsi edellisellä keikallaan kirjoittamaan ”vanhanaikaisia nimikirjoituksia”.

– Keikat ovat ennemminkin yhteiset bileet, joissa minä saan olla mukana. Tykkään tavata ihmisiä ja jutella heidän kanssaan – on hienoa, kun pääsee tekemään mitä rakastaa ja bilettämään samalla.

Musiikkikaan ei ole entisensä. Suomirap ja -pop ovat kokeneet musiikin soittajien tavoin arvonnousun, vaikkakin musiikkityylit  elävät aina vain tietyn aikaa.

– Se on kuin vaatemuoti, joka elää koko ajan. Niinpä yritän paljon seurata erilaisia trendejä ja listoja ja myös muiden DJ:den settejä.

Tekniikan kehittyminen ei ole ainoa syy sille, että Harkimon keikka-arsenaali on nykyisin tyystin erilainen kuin kymmenen vuotta sitten.

– Muistan, kun Helsinki International Horse Show’ssa biisit ja kansallislaulut olivat minulla minidisceillä…  Nykyisin käytössä oleva kalusto on minulla jopa tuplana, koska keikkoja on vuodessa niin paljon ja pitää päästä liikkumaan paikasta toiseen.

Työ painottuu viikonloppuihin, vaikka Jokereiden kotiottelut työllistävät välillä myös arki-iltaisin.

– Harvoin on viikonloppua vapaana. Jos sellainen on, pysyn yleensä ihan kotosalla tai näen kavereita – baareissa ja tapahtumissa tulee pyörittyä niin paljon muutenkin.

Vaikka paljon onkin muuttunut vuosien varrella, ei Harkimo koe itse muuttuneensa lopulta paljonkaan.

– Aika sama tyttö minä olen, mutta saanut kyllä nähdä ja kokea aika paljon vuosien varrella… Iloinen ja onnellinen, mutta välillä vähän väsyneempi.

 

Lue myös:

Musiikin soittaminen vei dj:ksi yllytetyn mennessään – Luopioisten Liekissä keikan heittänyt Suvi Pitkänen vannoo elektronisen tanssimusiikin nimeen