Eilen, tänään, huomenna – Sir David Attenboroughin opit otettava vakavasti heti

Sir David Attenborough on meille kaikille luonto-ohjelmia katsoville erittäin tuttu henkilö sukupolvien ajan ympäri maailmaa! Nyt on ilmestynyt hänen viimeisimpään elokuvaansa liittyen myös kirja (A Life on Our Planet). Kirja on erittäin ajankohtainen ja myöskin tavallaan opettavainen. Hän kirjoittaa siinä niistä tärkeistä asioista, joita meidän kaikkien tällä maa-nimisellä planeetalla elävien tulisi tiedostaa ja elää niiden ”oppien” mukaan!

Hän kirjoittaa Todistajalausunto-kappaleessa kolme tärkeää vertailukohtaa eri vuosina ja vuosikymmeninä, miten maailma on muuttunut pahempaan suuntaan elämisen ja ”pallon” sietokyvyn kannalta. Luku- ja kirjoitustaitoisen yksinkertaistakin matematiikkaa harrastavan poliitikon ja päättäjän pitäisi ymmärtää, missä tänään mennään ja mihin ollaan huomenna menossa ihon väristä, uskomuksista ym. asioista riippumatta.

Kun maapallon asukasluku vuonna 1937 oli 2,3 miljardia, vuonna 1960 3 miljardia, niin vuonna 2020 se on 7,8 miljardia. Kun vuonna 1937 koskematonta luontoa oli vielä 66 prosenttia ja vuonna 1960 vielä 62, se on vuonna 2020 enää 35 prosenttia. Lisäksi hiilen määrä ilmakehässä on kasvanut huolestuttavaa tahtia.

Hän tuo huolestumisensa julki kirjassaan myös siitä ”mitä tarttis tehrä” ja mitä jatkossa vuosikymmenien kuluessa ennakoivasti sen, mitä tulevaisuus mahdollisesti tuo tullessaan, jos ei tehdä riittävästi jo tänään tai viimeistään huomenna! Nämä asiat eivät pelkällä puhumisella selviä. Tämän kirjan voisi, tulisi ”kääntää” oppikirjaksi, niin koulujen lapsille ja ennen kaikkea meille aikuisille ympäri maailmaa. Jos ja kun toimenpiteet ovat nykyistä ”etanan” luokkaa, niin edessä on tulevilla sukupolvilla koronaakin suurempi globaali luontokatastrofi! Ken elää, niin sen vaivainenkin kokee.

Hän erittäin iäkkäänä (94v.) henkilönä tuskin on niitä enää todentamassa ja opettamassa edelleen ihmiskuntaa ”hyville tavoille” (yhtälön jäännös = +-0 ?) P.S. ”Olemme päässeet pitkälle, koska olemme älykkäin maapalolla milloinkaan asunut eläin. Mutta jos haluamme elää täällä vastaisuudessakin, pelkkä älykkyys ei riitä. Me tarvitsemme viisautta” Sir D.A. !!

Oppia ikä kaikki, kirjoitteli matti myllykadulta (alias Matti Laatikainen)