Joulu Espanjassa: ”Kuten yleensäkin, Espanjassa juhlitaan näyttävästi”

Kirjoittaja on kansainvälisiä suhteita Madridissa opiskeleva pälkäneläinen.

Tämä vuosi on ollut monessa mielessä mullistusten aikaa, ja kun tajusin, että Suomeen matkustaminen jouluksi ei tulisi kysymykseen tänä vuonna, en viitsinyt edes murehtia asiaa. Päätin ottaa tästä tilaisuudesta kaiken ilon irti ja tutustua espanjalaiseen joulunviettoon.

Espanjalaiset jouluperinteet eroavat suomalaisista tavoista merkittävästi. Täällä lahjat saadaan vasta joulupäivänä, ja joulupukin sijasta paketit toimittaa itämaan kolme tietäjää. Tuttuja juttuja ei löydy joulupöydästäkään: laatikoiden ja rosollin tilalla tarjolle pannaan mereneläviä: eri sorttisia rapuja ja muita äyriäisiä. Kinkkua täältäkin saa, tosin iberialaista ilmakuivattua.

Joulukuuset ovat yleistyneet kulttuurien sekoittumisen myötä, mutta perinteisin kodin joulukoriste täällä on Belén: asetelma, jossa yleensä kuvataan Jeesusta seimessä eläinten, Marian ja Joosefin keskellä. Belén on kuin piparkakkutalon rakentaminen Suomessa: jotkut tekevät todella yksityiskohtaisia kokonaisuuksia, toiset taas hyvin minimalistisia kyhäelmiä.

Kuten yleensäkin, Espanjassa juhlitaan näyttävästi. Koristelupuuhiin aletaan heti joulukuun alussa, eikä niissä juuri nuukailla. Kaupunki täyttyy välkkyvistä, vilkkuvista valoista ja koko keskustaan vedetään kaiuttimet, joista soitetaan iloisia joululauluja yötä päivää. Kaikki keskusaukiot täytetään valtavilla, väriä vaihtavilla ja jouluaiheisilla rakennelmilla, kuten jättilahjapaketeilla, jättiporoilla ja jättijoulupuilla. Monet koristelevat myös parvekkeensa pienillä joulupukkia esittävillä nukeilla, jotka ovat kiipeämässä kaiteelta tikapuita pitkin alas lahjasäkki selässään.

Suomessa joulu on perheen ja rauhoittumisen aikaa, ja omalla tavallaan melko harras juhla. Espanjassa taas joulu on riemun täyteinen ja värikäs tapahtuma. Toki täälläkin joululla on omat uskonnolliset perinteensä ja kuten Suomessakin, monet perheet suuntaavat aattona jouluyön messuun.

On mielenkiintoista nähdä, miltä joulu tuntuu täällä ja pystyykö joulutunnelmaan pääsemään ilman lumikinoksia, kuusta ja kynttilöitä. Olen joka vuosi tilannut jouluksi lumisadetta ja hyvin se on yleensä toteutunutkin. Saa nähdä, tuleeko toiveeni täälläkin toteen! Ihanaa ja rauhallista joulua kaikille!