Ääniopastus vie taiteen tarinoiden äärelle

Kävijä saa ladatun laitteen asiakaspalvelusta ja laitteella osoitetaan teoksen vieressä olevaan lähettimeen, joka käynnistää ääniopastuksen automaattisesti.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kevään näyttelykauden avaa Naisten kuvia – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmista -näyttely, joka on esillä 23.1.–23.5. Näyttelyn yhteydessä taidemuseo toteuttaa uuden maksuttoman palvelun, ääniopastuksen, joka vie näyttelykävijän taiteen tarinoiden äärelle. Naisten kuvia -ääniopastuksiin on poimittu kymmenen keskeistä näyttelyn teosta.

Ääniopastuksissa esitellään teoksen tekijän lisäksi teosta avaava tulkinta, joka voi kytkeytyä länsimaisen kuvataiteen klassikkoteoksiin ja esitystapoihin, taiteen tyylisuuntiin tai tekijän ilmaisumuotoihin. Ääniopastus antaa kävijälle yhden mahdollisen teostulkinnan, jonka voi liittää omaan katsomiskokemukseensa. Kuuntelu voi auttaa ymmärtämään teoksen visuaalista kieltä.

Ääniopasteiden käsikirjoittaja on Tiina Nyrhinen, FM, kuvataidekriitikko ja pitkän linjan kulttuuritoimittaja. Nyrhinen kirjoitti näyttelyä varten muun muassa koloristina tunnetun Rafael Wardin Päiväosasto -teoksesta, jossa mallina on taiteilijan muistisairas vaimo sekä kansainvälisellä taiteen kentällä toimivan valokuvaaja Elina Brotheruksen tavasta olla valokuvan sekä tekijä että malli. Ääniopastuksiin on poimittu myös veistoksia muun muassa kuvanveistäjä Kim Simonssonin sammalpinnan saaneesta keraamisesta hahmosta.

Kokonaisuudessaan ääniopastuskierros kestää 35 minuuttia, josta yksittäisen teoksen osuus on 2–4 minuuttia. Kävijä saa ladatun laitteen asiakaspalvelusta ja laitteella osoitetaan teoksen vieressä olevaan lähettimeen, joka käynnistää ääniopastuksen automaattisesti.

Ääniopasteet on lukenut Outi Kotilainen ja äänituotannosta on vastannut Petrus Tuisku. Ääniopastuksen tekniikka on Guide ID:n käsialaa.