Sappee matkalla kohti ennätystalvea – matkailukeskuksessa päätettiin jo viime keväänä onnistuneesti keskittyä tapahtumien ja kisojen sijaan perhematkailijoihin

Sappeessa lasketellaan kohti kävijäennätystä.

Koronavirus jätti Sappeen matkailukeskuksen viime talvikauden tyngäksi. Tämän talven se on osaltaan siivittämässä kohti kävijäennätyksiä.

– Kun sisäliikuntapaikat ja muut aktiviteetit ovat olleet pois käytöstä, on laskettelurinteeseen tullut valtava ryntäys. Lisäksi ladulla on hirveästi suhinaa ja lumikenkäreitit ovat olleet kovassa käytössä, sanoo Sappeen matkailukeskuksen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen.

Kävijämäärillä mitattuna Sappeessa ollaan etenemässä kohti ennätysvuotta.

– Toki se edellyttää meiltä edelleen kaikkien ohjeiden noudattamista ja asiakasturvallisuuden maksimoimista. Meillä on kuitenkin tehty erittäin laaja riskikartoitus, joka lähti muun muassa siitä, että riittävät turvavälit on pystyttävä pitämään. Korkea asiakastyytyväisyys on sittemmin osoittanut, että olemme oikealla tiellä, Poukkanen miettii.

Suuri kävijämäärä ja sen myötä tavallista kovempi kulutus on tuonut tuntuvasti lisätyötä myös rinteiden kunnossapidolle, mutta tässä on auttanut myös talvisena pysynyt sää.

Tapahtumia tai talvilajien kilpailuja ei Sappeeseen tälle talvelle edes suunniteltu.

– Päätimme jo keväällä, ettemme lähde suunnittelemaan tai buukkaamaan mitään vaan odotamme, että tuollaista on taas turvallista järjestää. Onhan se päätös ollut valtava resurssivapautus muuhun työhön, kuten perhematkailijoihin keskittymiseen.

 

Jatkuvaa kehitystyötä

Toimitusjohtaja Poukkanen ja muu Sappeen väki ei toki ole viettänyt syksyä ja talvea pakkaslukemia ja lumitilannetta tyytyväisenä seuraten. Kehitystyötä tarvitaan, ja sitä on myös tehty jatkuvasti.

Tälle talvelle tuotiin tarjolle hiottu versio vanhasta tutusta, Suomen hiihtokeskusyhdistyksen alulle laittamasta Werneri-hiihtokoulusta. All inclusive -hiihtokoulussa matkailukeskus järjestää osallistujalle kausikortin sekä välineiden että rinteeseen pääsyn puolesta. Käyttöön otettu ja suosituksi osoittautunut malli on Sappeen omaa käsialaa.

– Laskettelu on harrastus, jonka kokonaishinta voi olla vaikea mieltää vanhemmille. Nyt kausi sai käytännössä selkeän hinnan, Poukkanen sanoo.

Sappeen hiihtokoulun johtajan Harri Kalliovalkaman mukaan ajatus lähti liikkeelle pohdinnasta, mikä olisi hintayläraja edulliseksi katsottavalle harrastukselle. Koska tavoitteena on laskea hiihtokoulun jälkeistä kynnystä harrastuksen jatkamiseen ja omatoimiseen harjoitteluun, uskallettiin kokonaisuuden hintaakin painaa alaspäin.

Ratkaisu tuntui miellyttävän asiakkaita.

– Ensimmäiset kurssit myytiin kaikki loppuun. Kahden viikonlopun mittaisia kursseja on kuitenkin vielä tulossa, ja mietinnässä on, pystyttäisiinkö tarjoamaan jotakin samankaltaista myös lumilautapuolelle, Kalliovalkama kertoo.

Toimitusjohtaja Poukkanen uskoo, että toimintamalli tulee jatkossa kopioiduksi myös muihin hiihtokeskuksiin.

Onnistuneeksi osoittautuva ratkaisu voi parhaimmillaan syntyä notkeassa organisaatiossa nopeastikin. Esimerkiksi päätös Sappeen pop up -vuokraamosta, jossa lasketteluvälineet varataan etukäteen ja noudetaan valmiina, tehtiin Poukkasen mukaan lopulta muutamissa minuuteissa. Uusi käytäntö osoittautui hitiksi, jonka suosiota avitti osaltaan myös koronaviruksen asettama rajoitus vuokraamossa samalla kertaa asioivien määrälle.