Kangasalla juhlitaan satavuotiasta yhteiskoulua

Kangasalan Yhteiskoulu perustettiin syksyllä sata vuotta sitten, muttei suinkaan tuosta vain. Esimerkiksi pälkäneläiset ehtivät edelle, sillä sieltä oli tarpeeksi etäisyyttä tamperelaisiin oppikouluihin. Perustajista Eva Tulenheimo kävi useasti Helsingissä asti taivuttelemassa viranhaltijoita ja toisaalta myös täkäläisiä vanhempia, joiden mielestä lapsia tarvittiin pelloilla eikä pulpeteissa.

Tulevana syyskuuna, jos korona suo, yhteiskoulun seuraajalla Kangasalan kaupungin lukiolla Finnentiellä vietetään epämuodollisia satavuotisjuhlia vastaanoton ja luokkatapaamisten merkeissä. Tänä vuonna myös kaupungin koulutoimella on menossa 150-vuotisjuhlavuosi.

Lauantaina 4. syyskuuta puoliltapäivin alkavaksi suunnitellun juhlan keskiössä ei ole juhlasalissa istuminen, vaan entisten oppilaiden keskinäiset luokka- ja ryhmätapaamiset sekä koko toisen asteen nykytiloihin tutustuminen. Opetustiloja voi varata etukäteen oman luokan tarpeisiin.

Juhlaväelle herkkuja loihtivat Kangasalan Tredussa muun muassa tulevat kondiittorit Finnentien toisella puolella Roine-kampusta. Illalla luokkatapaamisilla voi olla omat jatkot koulutilojen ulkopuolella. Pandemian vuoksi esimerkiksi viime vuoden riemuylioppilaiden tapaamiset on jouduttu perumaan. Tänä vuonna siis juhlitaan sekä 1970 että 1971 ylioppilaiksi kirjoittaneita.

Helmikuun alussa Kangasala-Seuran jaosto Kangasalan Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit sai 1500 euroa avustusta Björkqvist-rahastolta yhteiskoulun 100-vuotisnäyttelyn järjestelyihin Kangasalan Museossa. Näyttely on auki kesäkuukaudet.

Vuosien saatossa seniorit ovat olleet mukana muun muassa valitsemassa kunniaylioppilaita, järjestämässä koulun syntymäpäiviä ja kustantamalla koulua käsitteleviä teoksia.

Yhteiskoulun ja lukion seniorit uskovat, että tarkempia juhlatietoja voitaneen kertoa huhtikuun loppuun mennessä, jolloin ilmoittautuminenkin avautuu.