Luopioisista on aikojen saatossa tehty muutamia rautakautisia löytöjä – arkeologi Jasse Tiilikkala kertoo etäluennolla Hauhon ja Luopioisten seudun rautakauden ja keskiajan asutuksesta

Jasse Tiilikkala. Kuva: Janne Rantanen.

Muodonmuutoksia ry:n kevään toinen Kerrostumat-luento järjestetään lauantaina 24. huhtikuuta kello 14–16. Arkeologi Jasse Tiilikkala esittelee etänä järjestettävällä luennolla Hauhon ja Luopioisten seudun asutusta rautakaudella ja keskiajalla.

– Hauhon historia ja esihistoria on itselleni tutumpaa, ja suurin osa luentoa käsittelee tästä syystä Hauhon aluetta. Olen toki tutustunut myös Luopioisten alueeseen, etenkin sen keskiajalta periytyviin kyliin. Luopioisista tunnetaan muutamia rautakautisia löytöjä, joten nostan ne esiin. Pälkäneen alue on myös rautakauden osalta mielenkiintoista, joten voi olla, että poimin sieltäkin jotain mukaan luentoon, Tiilikkala miettii.

Jasse Tiilikkala on Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen tohtorikoulutettava. Luennolla kokonaiskuvaa asutuksesta ja sen kehityksestä tarkastellaan arkeologisten löytöjen, varhaisten kirjallisten lähteiden ja vanhojen karttojen avulla.

Yhteistyössä Valkeakoski-opiston ja Pälkäneen kulttuuripalveluiden kanssa järjestettävän luennon juontaa Seppo Rinne. Yleisö pääsee seuraamaan tilaisuutta vain etänä.

Ensimmäinen etäluento onnistui hyvin

Kerrostumat-luentosarjan ensimmäinen osa, Jukka Palon etäluento Suomesta ja suomalaisista genetiikan kertomana keräsi linjoille paljon väkeä.

– Erittäin hyvin sujui. Luentoa kuunteli yhteensä 78 ihmistä eri puolilta Suomea, ja tekniikka pelasi moitteetta, Outi Nummi Muodonmuutoksia ry:stä summaa.

Kokemukset yhdistyksen historian ensimmäisestä etäluennosta olivat jopa niin hyviä, että koronan jälkeenkin luentoja on tarkoitus järjestää hybridimallina.

– Meillä on jäseniä Helsingissäkin, ja erityisesti juuri kauempana asuville etäluento on hyvä vaihtoehto, Nummi mainitsee.

Jasse Tiilikkalan etäluentoa pääsee seuraamaan tästä linkistä: https://meet.google.com/whb-taac-tks?hs=224

Jasse Tiilikkala töissä Liedossa tänä keväänä. Kuva: Timo Muhonen.