Kuntavaaleista toipuvien puolueiden katseet kohdistuvat nyt ensimmäisiin aluevaaleihin – Perussuomalaiset on poikkeus

Kokoomus on nyt Tampereen ja Pirkanmaan suurin puolue. Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti vakuuttaa, että ruiskaunokkipuolue haluaa olla myös suurin puolue mahdollisissa hyvinvointialueiden ensimmäisissä aluevaaleissa. (Kuva: Janne Gylling)
Kokoomus on nyt Tampereen ja Pirkanmaan suurin puolue. Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti vakuuttaa, että ruiskaunokkipuolue haluaa olla myös suurin puolue mahdollisissa hyvinvointialueiden ensimmäisissä aluevaaleissa. (Kuva: Janne Gylling)

Pirkanmaalla puolueiden katseet kohdistuvat jo mahdollisiin kaikkien aikojen ensimmäisiin aluevaaleihin. Jos 21 hyvinvointialuetta koskeva lainsäädäntö tulee voimaan nyt heinäkuun alussa, niin historialliset aluevaalit pidettäisiin tämänhetkisen tiedon mukaan ensi tammikuussa. Kokoomus, Keskusta, Kristillisdemokraatit, SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät ovatkin jo lähtövalmiudessa. Sensijaan Perussuomalaiset toivoo viimeiseen asti, että hanke karahtaisi karille.

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti sanoo, että maakunnan keskuskaupungin Tampereen kiperävaalitulos säteilee koko Pirkanmaalle. Hän korostaa, että kovat kilpakumppanit Kokoomus ja SDP ovat rakentavassa kumppanuudessa ja hyvässä yhteistyössä.

– Tietysti sillä on merkitystä, että Kokoomus on sekä Tampereen että koko Pirkanmaan suurin kuntapuolue. Jos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus läpäisee eduskunnan, edessämme on ensimmäiset aluevaalit. Kuntavaalien vahva tulos antaa meille hyvän lähtöasetelman Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaaleja silmällä pitäen, Jäntti kertoo.

Nykymuotoisessa Pirkanmaan liiton maakuntavaltuustossa on puolestaan 61 paikkaa, joista 16 menee Kokoomukselle, 14 SDP:lle, 10 Perussuomalaisille, 7 Vihreille, 6 Keskustalle, 5 Vasemmistoliitolle ja 3 Kristillisdemokraateille.

Pirkanmaan liiton maakuntahallituksessa on 11 paikkaa. Kokoomus saa 3 paikkaa, SDP 3 paikkaa, Perussuomalaiset 2 paikkaa sekä Vihreät, Keskusta ja Vasemmistoliitto kukin yhden paikan.

Pirkanmaalla suurimpana puolueena Kokoomus käynnistää maakunnan ylikunnallisten organisaatioiden luottamushenkilöiden paikkaneuvottelut.

Aleksi Jäntti aikoo asettua ehdolle ensimmäisissä hyvinvointialueiden aluevaaleissa.

Jäntin mukaan Kokoomuksella on tärkeä tehtävä siinä, ettei hyvinvointialue hirttäydy mallista paljastuneisiin epäkohtiin. Hänen mielestään hyvinvointialue on organisoita niin, että sen voimavarat ovat olennaisessa eli hoiva- ja hoitotyössä, eivät hallintohimmelissä.

– Mahdollinen maakuntavero haastaa. Tehtävämme on turvata, ettei veronmaksajien kokonaisverotusaste nouse, Jäntti teroittaa.

Jäntti muistuttaa, että niin kunnissa, maakunnissa kuin koko yhteiskunnassakin kaikki liittyy lopulta työllisyystilanteeseen. Hänen mielestään kunnilla onkin nyt tärkeä rooli, kun ne alkavat vastata työllisyyspalvelujen toteutuksesta.

– Meidän on yhteisesti huolehdittava siitä, ettei huono-osaisuus kasaudu Pirkanmaalla yhden kunnantai tiettyjen kuntien harteille, Jäntti linjaa.

Aleksi Jäntti valittiin 1 062 henkilökohtaisella äänellä kuntavaaleissa Tampereen kaupunginvaltuustoon.

Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo, että kuntavaalien tulos oli pettymys. SDP menetti Tampereen ykköspuolueen aseman ja Pirkanmaan suurimman puolueen aseman. Sandell lupaa, että SDP palaa ykkösruutuun mahdollisissa aluevaaleissa tammikuussa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo, että kuntavaalien tulos oli pettymys. SDP menetti Tampereen ykköspuolueen aseman ja Pirkanmaan suurimman puolueen aseman. Sandell lupaa, että SDP palaa ykkösruutuun mahdollisissa aluevaaleissa tammikuussa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Innolla tulee kohti”

Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo suoraan, että häntä harmittaa kuntavaalitulos, jossa SDP menetti niin Tampereen suurimman puolueen manttelinsa kuin Pirkanmaan isoimman puolueen ilmaherruuden.

Sandell lisää, ettei puolue voi jäädä tuleen makaamaan, vaan sen on mentävä eteenpäin.

– Valmistaudumme jo ahkerasti mahdollisesti ensi vuoden tammikuun loppupuolella järjestettäviin aluevaaleihin. Niissä meidän tavoitteemme on palauttaa SDP:lle maakunnan ykköspuolueen valtikka. Tositoimiin ryhdymme lomakauden päätyttyä elokuussa, Sandell kertoo.

Sandellin mielestä Pirkanmaalla liekkeihin roihautettu Coxa- ja Sydänsairaala-keskustelu saattoi nakertaa SDP:n kannatusta.

– Kerroimme koko ajan, että ongelmakohdat hoidetaan ja ratkaistaan parhain päin. Coxan ja Sydänsairaalan asema on nyt varmistettu, Sandell huomauttaa.

Sandell sanoo, että hyvinvointialueen käynnistäminen on historiallinen käänne pirkanmaalaisten elämässä.

– Haluamme vaikuttaa merkittävästi sen syntyyn, Sandell tiivistää.

Harri Sandell ei ollut ehdokkaana kuntavaaleissa.

Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Harri Vuorenpää iloitsee puolueensa hyvästä menestyksestä kuntavaaleissa Pirkanmaalla. Vuorenpää toivoisi, että sote-uudistus kaatuisi, eikä aluevaaleja tulisi. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Harri Vuorenpää iloitsee puolueensa hyvästä menestyksestä kuntavaaleissa Pirkanmaalla. Vuorenpää toivoisi, että sote-uudistus kaatuisi, eikä aluevaaleja tulisi. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Sote saisi hyytyä”

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin pirkkalalainen puheenjohtaja Harri Vuorenpää iloitsee siitä, että Perussuomalaiset saavuttivat Pirkanmaan kunnissa loistavat vaalitulokset. Kolmessa pirkanmaalaiskunnassa Perussuomalaiset ottivat ykköspuolueen mandaatin. Ne ovat Hämeenkyrö, Kihniö sekä Ylöjärvi.

– Perussuomalaiset lisäsi kannatustaan merkittävästi jokaisessa kunnassa. Joillakin saattaa menestymisemme takia nyt olla hiki selässä. Meillä perussuomalaisilla on hyvä fiilis, Vuorenpää kuvailee.

Vuorenpää kertoo, että kuntavaalitulokset analysoidaan piirissä tarkasti.

– Jos äänestäjät olisivat lähteneet uurnille ahkerammin, perussuomalaisten tulos olisi muodostunut vielä paremmaksi. Meidän yhteiskunnallinen iso haasteemme on siinä, että saamme ihmiset luottamaan oman äänensä voimaan. Kyse on isossa kuvassa demokratian kunnioittamisesta ja turvaamisesta, Vuorenpää tilittää.

Vuorenpää on Pirkanmaalla tällä erää ainoa piirijärjestön kapteeni, joka ei ole uhrannut ensimmäistäkään ajatustaan aluevaaleille.

– Pienissä toiveissamme on, ettei koko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus edes näkisi päivänvaloa, vaan hanke saataisiin kaadettua, Vuorenpää odottaa.

– Kansalaisille uskotellaan, ettei heidän kokonaisverotuksensa nousisi. Tämä on ihan höpön höpöä, Vuorenpää perustelee.

Harri Vuorenpää valittiin Pirkkalan kunnanvaltuustoon 171 äänellä.

Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen pitää puolueensa kuntavaalitulosta kohtuullisena. Hän johdattaa joukkojaan jo kohti ensimmäisiä aluevaaleja. (Kuva: Pirkanmaan Vasemmistoliitto)
Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen pitää puolueensa kuntavaalitulosta kohtuullisena. Hän johdattaa joukkojaan jo kohti ensimmäisiä aluevaaleja. (Kuva: Pirkanmaan Vasemmistoliitto)

Konkareiden luopuminen vaikutti

Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen uskoo, että puolueen kuntavaalitappioiden taustalla on muun muassa monella paikkakunnalla konkarivaltuutettujen luopuminen.

– Uusilla ehdokkaillamme ei ole ollut vastaavanlaisia verkostoja kuin pitkän linjan kunnallisnaisilla ja -miehillä on. Meillä on selkeästi käynnissä sukupolven vaihdos, Kallinen kertoo.

Kallisen mielestä puolue saavutti Tampereella kohtuullisen tuloksen. Pirkanmaan kunnissa olisi ollut mahdollisuudet saavutettua parempiin tuloksiin.

– Joka tapauksessa eri kuntien valtuustoissa on hyviä tekijöitä. Tämä on merkityksellinen asia, Kallinen muistuttaa.

Kallisen mielestä Vasemmistoliitto kärsi alhaiseksi jääneestä äänestysinnosta.

– Kesä ei ole otollinen ajankohta vaaleille.

Kallinen kertoo, että Vasemmistoliitto aloittaa alkusyksystä aluevaalien järjestämisen. Hänen mukaansa puolue saa vetovoimaisia ehdokkaita listoilleen.

Pirkanmaan Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Piia Nurmela olisi toivonut, että puolue olisi saanut paremman vaalituloksen. Hänenkin katseensa ovat tulevaisuudessa ja aluevaaleissa. (Kuva: Piia Nurmelan arkisto)
Pirkanmaan Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Piia Nurmela olisi toivonut, että puolue olisi saanut paremman vaalituloksen. Hänenkin katseensa ovat tulevaisuudessa ja aluevaaleissa. (Kuva: Piia Nurmelan arkisto)

”Menetykset harmittavat”

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin lempääläinen puheenjohtaja Piia Nurmela harmittelee sitä, että puolue menetti paikkoja pirkanmaalaisissa kunnissa.

– Toki oli joitakin myönteisiäkin kehityspolkuja, kuten esimerkiksi Parkanossa, jossa KD nosti eniten kannatustaan koko maassa. Puolue voitti peräti viisi lisäpaikkaa viime vaaleihin verrattuna, Nurmela tarkentaa.

Nurmelan mukaan kristillisdemokraatit ovat jo varautuneet mahdollisiin aluevaaleihin.

– Puolueellamme on hyviä soten osaajia pitkin maakuntaa. Tarjoamme hyvät ehdokkaat, Nurmela lupaa.

– Nyt odotamme, että pöly laskeutuu kuntavaalien jäljiltä. Sitten käymme seuraaviin haasteisiin, Nurmela paaluttaa.

Piia Nurmela valittiin 241 äänellä Lempäälän kunnanvaltuustoon.

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha tippui Lempäälän kunnanvaltuustosta. Hänen mukaansa Keskustan on ryhdyttävä imagonsa kirkastamiseen. Keskustaväki suuntaa aluevaaleihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha tippui Lempäälän kunnanvaltuustosta. Hänen mukaansa Keskustan on ryhdyttävä imagonsa kirkastamiseen. Keskustaväki suuntaa aluevaaleihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Keskustalla torjuntavoitto”

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha luonnehtii Keskustan tulosta maakunnassa torjuntavoitoksi.

– Menestyimme vaikeisiin lähtökohtiimme verrattuna hyvin, Liuha tiivistää.

Liuha sanoo, että Keskustalla on nyt paljon tehtävää asemansa ja kannatuksensa parantamiseksi Pirkanmaalla. Hänen mielestään Keskustan alavire on nähtävillä tasaisesti kaikissa maakunnan kunnissa.

– Keskustan on alettava näkyä aikaisempaa enemmän. Keskustalaisten on tehtävä ehdotuksia ja uusia ulostuloja, Liuha listaa.

Liuha odottaa aluevaaleja. Hän herättelee huomaamaan, että hyvinvointialueiden perustaminen estää raskaat pakkokuntaliitokset.

– Olemme menettäneet Pirkanmaallakin monta kuntaa nimenomaan sen takia, etteivät ne ole pystyneet selviytymään sote-menoistaan. Kuntaliitto on ollut ainoa vaihtoehto, hän toteaa.

Tuukka Liuha on ollut pitkään Lempäälän kunnanvaltuustossa, mutta tällä kerralla hän ei saanut uutta valtakirjaa.

Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Sonja Harmaala ei ole tyytyväinen puolueensa kuntavaalimenestykseen. Hänen mukaansa Vihreillä on päteviä ehdokkaita aluevaaleihin. (Kuva: sonja Harmaalan arkisto)
Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Sonja Harmaala ei ole tyytyväinen puolueensa kuntavaalimenestykseen. Hänen mukaansa Vihreillä on päteviä ehdokkaita aluevaaleihin. (Kuva: Sonja Harmaalan arkisto)

”Puuttui ääniharavat”

Pirkanmaan Vihreiden tamperelainen puheenjohtaja Sonja Harmaala kuvaa kuntavaalien jälkeisiä tunnelmia kaksijakoisiksi.

– Pienemmissä kunnissa Pirkanmaalla vihreiden asema säilyi vakaana, mutta isoissa kaupungeissa kannatuksemme laski. Tiedämme, että meiltä puuttui ääniharavoja, tiettyjen profiilien ehdokkaita, Harmaala pohtii.

– Ratkaisevaa kuitenkin on, että läpimenijät ovat hyviä tyyppejä, hän lisää.

Pirkanmaan Vihreätkin ovat jo aluevaalien lähtökuopissa. Harmaalan mukaan vihreät solmivat jo juoksulenkkareidensa naruja.

– Meidän puolueellamme on valtava sote-osaaminen. Päteviä ehdokkaita on maakunnan joka puolella. Lähdemme luottavaisin mielin aluevaaleihin, Harmaala sanoo.

Sonja Harmaala oli ehdolla Tampereen kaupunginvaltuustoon, mutta hän ei saanut valtuutetun paikkaa.

MATTI PULKKINEN