Sappeelaiset Aitooseen äänestämään

Sami Huhtala sen puki sanoiksi Kostia-areenalla äänestyslippua leimauttaessaan: ”Miksi sappeelaiset eivät äänestä Aitoossa? Miksi pitää ajaa Aitoon ohi Onkkaalaan asti?” Toinenkin sappeelainen kertoi vasta aamulla huomanneensa vaalikirjeestä, että äänestyspaikka onkin kirkolla asti. Tässäkin taitaa edelleen kummitella vanha jako Pälkäneen ja Luopioisten kuntiin? Salmentaan äänestysalueen lakkauttaneiden päättäjien päähän ei näköjään pälkähtänyt, että kas, Aitoohan on tuossa ihan Sappeen rajanaapurina.

Äänestäminen Kostia-areenalla oli kauhea sekasotku, kun ihmisen piti parkkipaikalla tietää, äänestääkö hän pohjois-länsi- vai etelä-itä-alueella. Piti joko löytää tiensä kuntosalin ovelle tai kiertää talon toiselta puolelta pääoven kautta kahvilaan. Parkkipaikalla päivystävät neuvojat tekivät parhaansa, mutta ei heilläkään ollut tietoa, mitkä kylät tai tiet mihinkin kuuluvat. ”Missähän Kukkola on?”

Kuinka moni Sappeessa tietää, sijaitseeko kylä Kostianvirran itä-pohjois- vai etelä-länsipuolella, kun välissä on toistakymmentä kilometriä Pälkänevettä? Entä kuinka moni hiljattain Pälkäneelle muuttanut noteeraa Kostianvirran ja pohtii äänestämään lähtiessään, missähän päin se itä tästä kodista katsellen on?

Olin liikuntasalin pohjois-länsivaalilautakunnassa, eikä ollut ihan yksi eikä kaksi, jotka käännytettiin kahvilaan. Ja takuulla sieltäkin tuli meille äänestäjiä.

Olkoot seuraavien vaalien äänestykset Kostia-areenalla tai Kostian koululla, ehdotan, että äänestyspaikalle laitetaan isot kyltit, joissa luetellaan kylät, ehkä jopa tiet, joista äänestäjä voi tarkistaa, mihin hän kävelee. Lisäksi ehdotan, että sappeelaiset siirretään äänestämään Aitoossa. Näin autetaan pikkuisen sitä, että vanha kuntaraja alkaa hiipua. Ovathan sappeelaiset jo Luopioisten terveyskeskuksen asiakkaina ja lapset käyvät Aitoossa koulua.

Muuten vaalitoimitus sujui sutjakkaasti. Nettiyhteys pelasi ja kunta tarjosi toimitsijoille makoisat ruoat Aapiskukossa. Uunituore puheenjohtaja ja yhtä tuoreet jäsenet pärjäsivät mainiosti.

Jo 1970-luvulla Myttäälän kartanon väentuvassa kaksipäiväisten vaalien toimitsijana koulittu

Päivi Heinonen