Kunnanhallitus saa eteensä niukasti plussalle päätyvän talousarvioesityksen

Kunnanhallitus miettii Pälkäneen talousarviota ensi tiistain kokouksessaan. Hallitus saa eteensä esityksen, jossa Pälkäneen tilikauden tulos kääntyy poistoeron muutoksen jälkeen noin 23 000 euroa plussalle.

Talousarvioesitys tuottaisi toimintakatteeksi noin -41,4 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden investointisumma olisi 2,5 miljoonaa euroa.

Pälkäneen kunnan verotulojen arvioidaan olevan ensi vuonna noin 25,3 miljoonaa euroa, mikä olisi noin 0,3 miljoonaa euroa talousarviokehyksessä arvioitua enemmän.  Erityisesti kunnallisveron ennakoidaan kasvavan peräti 1,1 miljoonaa euroa vuoteen 2020 ja 1,3 miljoonaa euroa vuoden 2021 talousarvioon nähden. Yhteisöverojen odotetaan sen sijaan laskevan noin 0,2 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.

Sote-palveluiden kustannukset nousussa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksiin kohdistuu nousua sekä tänä että ensi vuonna. Sote-palveluiden kustannukset ovat ensi vuonna noin 27 miljoonaa euroa, mikä on noin 750 000 euroa enemmän vuoden 2021 alkuperäiseen talousarvioon nähden. Kustannusten kasvun taustalla ovat muun muassa henkilöstön palkankorotukset, tehostetun palveluasumisen ostopalveluiden kustannusten nousu, sijaisperhehoidon kustannusten nousu, lakiin säädetyt hoitajamitoitukset sekä koronavirusepidemian aikaansaama hoitovelan purkaminen.