Toinenkin kynttilä syttyy

Päivi Giren.

Adventti tarkoittaa saapumista, Jeesuksen tulemista luoksemme. Adventin neljä pyhää, samoin neljä adventtikynttilää kertovat eri näkökulmista, miten Jeesus tuo valoa elämäämme ja lähestyy ja kohtaa meitä. Hän saapuu nöyränä ja hiljaisena tarjoten rauhaa ja sovintoa. Hän tulee kunniassa ja kirkkaudessa jakaen oikeudenmukaisuutta ja toivoa, toivoa tähän päivään ja tuonpuoleiseen. Hän ilmestyy armona ja rakkautena, joka avaa silmät ja sydämet lähimmäisille. Hän syntyy sydämiin Vapahtajana, lahjoittaen anteeksiannon, pelastuksen ja ilon.

Adventinaikaan ja joulunodotukseen kuuluu monenlaisia valmisteluita, tapoja ja perinteitä. Kotia siivotaan, laitetaan ruokia ja leivotaan, varataan lahjoja ja kaikin tavoin luodaan jouluista tunnelmaa. Joulun odottaminen valmisteluineen on toisille iloista puuhaa, joillekin valtava stressi ja ehkä pettymyksen pelko. Media tarjoaa meille kiiltokuvan kauniita ihanteita ja vaihtoehtoja valmiista ja vaivattomasta aina itse tehtyyn jouluun. On asioita ja perinteitä, jotka ovat tärkeitä ja joita ilman tuntuu, ettei joulu ole joulu.

Vanha tarina kertoo suutarista, joka odotti Jeesusta jouluvieraakseen. Suutari valmistautuu vieraanvaraisesti vastaanottamaan Mestarinsa, mutta samalla auttaa ja palvelee köyhiä, kylmettyneitä ja nälkäisiä satunnaisia kulkijoita, joita päivän mittaan suutarin luokse poikkeaa. Mutta Jeesusta ei näy, ei kuulu. Iltarukouksessa suutari ihmettelee, miksi näin kävi. Jeesus vastaa suutarille vieraanvaraisuudesta kiittäen: ”Olin luonasi tänään kolmesti”.

Tarinan suutarin tavoin saamme luottaa, että Jeesus haluaa tulla jouluvieraaksemme. Kaiken kiireen ja touhuamisen tai yksinäisyyden ja synkkyyden keskellä toivottavasti myös huomaamme, että Hän on jo luonamme. ”Jos vain Joulun Lapsi saa sydämessäs asustaa, niin silloin joulu aina luonas on”. Siunausta Adventin aikaan.

Päivi Giren,
diakoni, Pälkäneen seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?