Marketta Pyysalo vierailee kirjakahvilassa

Muodonmuutoksia ry jatkaa Kirjakahvila -sarjaansa tulevana lauantaina 19. helmikuuta kello 14. Mikkolan Navetan luentosaliin saapuu vieraaksi pälkäneläisille tuttu kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo kertomaan esikoisromaanistaan Kehrääjä. Puhetta johdattelee Seppo Rinne.

Kehrääjä ei ole kuitenkaan Marketta Pyysalon ensimmäinen teos. Hän on kirjoittanut aikaisemminlasten tietokirjoihin kuuluvaa ilmiösarjaa, joka etsii oivaltavia näkökulmia asioihin, jotka ovat yhtä aikaa arkisia ja jännittäviä. Omien kirjojen lisäksi Pyysalo on kääntänyt kymmeniä lastenkirjoja suomeksi. Kehrääjä on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen romaaninsa.

Kehrääjän alkutilanne on pitkän liiton jälkeinen ero. Mies on äkillisesti sanoutunut irti yhteisestä elämästä. Siitä käynnistyy naisen monologi. ”Kehrääjä on lintu, joka osaa piilottautua luontoon, tehdä itsensä liki näkymättömäksi. Sellaiseksi hylätty myös tuntee itsensä jäätyään yksin.”

Marketta Pyysalo on vieraana lauantain kirjakahvilassa. Kuva: Pyry Vaismaa.

Kehrääjä on kaunis runollinen monologi, jossa näkyy naisen voimakas halu selittää tapahtunut. Kuitenkin kaikki todistelu ja argumentointi vaikuttaa olevan yhtä ja samaa hakotietä, jolle hän on joutunut eksyneenä luonnonpeittoon, painaumaan, kehrääjäksi. Teos on kokijansa näköinen, kirjallinen, pohdiskeleva, filosofinen. Kirjassa etsitään viisautta kirjallisuudesta, sitaateista ja kirjailijoiden ajatuksista.

Kirjakahvilaan on vapaa pääsy. Seuraava kirjakahvila on lauantaina 19. maaliskuuta, jolloin esitysvuorossa on J.P. Laitinen ja hänen esikoisromaaninsa Lume. Kevään viimeinen kirjakahvila on 26. maaliskuuta, vierailijana on tuolloin runoutta ja proosaa kirjoittava Vilja-Tuulia Huotarinen.