Kangasala kolmas yrittäjyys- ja elinvoimakilpailussa, Nokia Pirkanmaan ykkönen

Nokia sijoittui kärkeen, kun Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailu järjestettiin kuudetta kertaa. Pirkanmaan Yrittäjien ja Pirkanmaan liiton järjestämässä kisassa Lempäälä sijoittui toiseksi ja Kangasala kolmanneksi.

Voitto ja Pirkanmaan Yrittäjyys- ja elinvoimakunta 2022 -titteli nähtiin seurauksena Nokian kaupungin ennakkoluulottomista kokeiluista ja pitkäjänteisestä elinvoima-asioiden kehittämisestä. Aktiivinen yhteistyö ja yritysvaikutusten huomiointi painoivat myös vaakakupissa.

– Vuosien varrella olemme huomanneet, että kilpailussa menestyvät sellaiset kunnat, jotka tekevät yhteistyötä eri kokoisten yritysten, myös yksinyrittäjien, kanssa. Niin tänäkin vuonna. Kilpailussa painotetaan kunnan aktiivisuutta tarkastella elinvoimaa ja käytettävissä olevia keinoja sen lisäämiseksi mahdollisimman laajasti ja kyvykkyyttä rakentaa verkostoja yritysten tueksi. Julkiset hankinnat korostuvat arvioinnissa vuodesta toiseen, sillä niiden elinkeinopoliittinen merkitys on suuri, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen sanoo.

Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailun kestomenestyjä Lempäälä sijoittui viime vuoden tapaan toiseksi. Kangasala sijoittui Pirkanmaan kuntien elinvoimavertailussa kolmannelle sijalle.

– Kangasallakin kampanjoitiin pienyrittäjien ja vastuullisen lähiostamisen puolesta monin tavoin sekä satsattiin matkailuun ja ympäristövastuullisuuteen, keskustan elinvoiman ja esimerkiksi hevostalouden kehittämiseen. Kaupungissa on myös tehty aktiivisesti yhteistyötä yrittäjyyskasvatuksen saralla, Virtanen summaa.

Pirkanmaan Yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailussa palkitaan kolmen parhaan lisäksi myös kuluneen vuoden aikana eniten elinvoima-asemaansa parantanut kunta. Tänä vuonna titteli matkasi Kihniöön. Valkeakoskelle myönnettiin kunniamaininta yritysten ympäristövastuullisuuden edistämisestä.

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa arvioidaan kunnan yrittäjyysmyönteisyyttä sekä elinvoimatekijöitä. Kilpailuun osallistutaan itsearviointilomakkeella, joka täytetään kunnan viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja paikallisten yrittäjäyhdistysten yhteisessä arviointikeskustelussa. Kilpailutuloksista julkistetaan kolmen kärki sekä edellisen vuoden aikana elinvoima-asemaansa eniten parantanut kunta.

Kilpailu järjestettiin nyt kuudetta kertaa. Kilpailun ovat aikaisemmin voittaneet Lempäälän kunta (2017), Ylöjärven kaupunki (2018), Sastamalan kaupunki (2019), Pirkkalan kunta (2020) ja Parkanon kaupunki (2021).