Salaperäinen taikahuilu muistuttaa riemukkaalla tavalla, että nykymusiikki rakentuu vanhan päälle – nuorten soittajien ja näyttelijöiden taito lavalla ilahduttaa

Musiikki on jatkumo, jossa uusi rakentuu aina vanhan päälle. Pirkanmaan musiikkiopiston ja Kangasalan Pikkuteatterin yhteisproduktio Salaperäinen taikahuilu muistuttaa asiasta riemukkaalla tavalla: madonnoissa, bonjoveissa, haloohelsingeissä ja beatleseissa kuuluu aina ripaus mozartia, bachia ja sibeliusta.

Kahdella vuodella koronaepidemian siirtyneessä musiikkiopiston ja Pikkuteatterin musiikkinäytelmässä musiikki nousee selkeään päärooliin. Esityksessä matkataan halki ajan ja musiikin historian yhdessä Mozartin kanssa. Samalla käydään läpi Mozartin kasvutarinaa.

Nuoret soittajat selviytyvät klassisen musiikin kappaleista hienosti. Samoin nuorten näyttelijöiden suoritukset lavalla ovat uskottavia. Parasta antia on kakkospuoliskon hilpeä jammailu, jossa nuoret ampaisevat lavalle ja pistävät bileet pystyyn. Tällaista energiaa pursuvaa tykitystä näytelmässä olisi voinut olla vaikka enemmänkin.

Salaperäinen taikahuilu -musiikkinäytelmä juhlisti 50-vuotiasta Pirkanmaan musiikkiopistoa ja 10–vuotiasta Kangasalan Pikkuteatteria. Musiikkinäytelmä piti alun perin esittää jo vuonna 2020, mutta koronapandemian vuoksi se siirtyi lopulta kahdella vuodella eteenpäin. Musiikkinäytelmän esitykset nähtiin Kangasala-talossa tällä viikolla.

Näyttelijöitä ohjannut Mika Eerola ja soittajia ohjanneet Ulla Terva, Leenamaija Raukola, Maria Heinonen, Jyrki Lähteenmäki, Saku Järvinen, Kimmo Kotilainen, Masa Orpana ja Teija Parviainen ovat tehneet hyvää työtä. Näytelmän käsikirjoitus on Paula Mäkeläisen ja Jyrki Lähteenmäen käsialaa.

Näyttelijöiden ja soittajien puvustus on upea: Heidi Jaakkolan suunnittelemat ja valmistamat puvut ovat huikaisevan hienoja.

Annetaan musiikin – ja kaikenlaisen luovuuden – kukkia jatkossakin.

Mozart (Meeri Lammela) keskustelee Ludwig van Beethovenin (Emilia Eerola) kanssa. Tulevaisuuden säveltäjä (Ilta Heinonen) seuraa keskustelua. Kuva: Matti Frick.

Roolit:

Mozart lapsena: Mea Männistö, piano

Mozart nuorena ja aikuisena: Meeri Lammela

Maria Anna, Mozartin sisar: Emilia Eerola

Leopold Mozart, Mozartin isä: Ilta Heinonen

Anna Maria, Mozartin äiti: Meeri Lammela

Ajan ja paikan mestari: Siru Kurkipää

Tulevaisuuden säveltäjä: Ilta Heinonen

Ranskan kuningas XV: Ilona Pulakka

Madame de Pompadour: Lumi Tomminen

Johann Christian Bach: Mitro Krustin, piano

Thomas Linley: Niilo Halminen, viulu

Johann Sebastian Bach: Lumi Tomminen

Ludwig van Beethoven: Emilia Eerola

Jean Sibelius: Ilona Pulakka

Gustava Adler: Lumi Tomminen

Tanssijat, hoviväki, kahvilaväki: Helmi Niemelä, Siru Kurkipää, Mea Männistö, Raven Winter, Ilona Pulakka, Lumi Tomminen

 

Nuoret soittajat selvisivät urakastaan hienosti. Kuva: Matti Frick.

Musiikkiopiston soittajien Salaperäinen taikahuilu -yhtye:

Sigrid Friis, viulu

Jasmine Forsberg, viulu

Niilo Halminen, viulu

Meri Kettunen, viulu

Moona Rajala, viulu

Siiri Suuriniemi, viulu

Alisa Vettenranta, viulu

Matilda Lindstedt, alttoviulu

Aino Tiiala, alttoviulu

Kimmo Kotilainen, sello

Martta Helosalo, kontrabasso

 

Muut soittajat:

Tylli Lehtinen, harmonikka

Alise Pesu, harmonikka

Aarni Pulakka, harmonikka

Päivi Pöyhönen, huilu

Aapo Halmela, koskettimet

Martta Arola, piano

Aino-Maria Heinonen, piano

Saimi Ronkainen, piano

Roosa Uotila, piano

Jose Häyhä, saksofoni