Kimmo Kaivannon näyttely avaa taidemuseon syksyn

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa avautuu 17.9. rakastetun tamperelaistaiteilijan, Kimmo Kaivannon näyttely.

Kaivanto (1932–2012), “Sininen ajattelija”, tuli tunnetuksi kantaaottavista ja oivaltavista teoksistaan, joissa luonto sekä yhteiskunnallinen ja sodanvastainen kritiikki näkyivät keskeisinä aiheina. Näyttely Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia esittelee taiteilijan monipuolista ja aiheiltaan ajankohtaista tuotantoa 1960- ja -70 -luvuilta.

Kaivannon taiteessa yhteiskunnallinen kysymyksenasettelu, kyseenalaistaminen ja poliittiset kannanotot tulivat keskeiseksi 1960-luvun lopulla. Hänen piirroksissaan, serigrafioissaan, kollaaseissaan, veistoksissaan ja maalauksissaan maapallon ekologinen tila, suurvaltapolitiikka, militarismin ja totalitarismin kritiikki nousivat etualalle. Hän ei kuitenkaan julistanut valmiita vastauksia, vaan tarkasteli polttavia ongelmia kompromissitta taiteen keinoin, kuvaa näyttelyn kuraattori FT Kimmo Sarje.

Näyttely toteutetaan yhdessä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa. Syksyn yleisöohjelmista tiedotetaan museon mukaan myöhemmin lisää.

Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 17.9.2022 – 8.1.2023.

Kimmo Kaivanto: Monumentti muistomerkille, 1970. Kimmo Kaivanto säätiö. Kuva: Jussi Koivunen.