Sappeen Matkailukeskuksessa seurataan aktiivisesti sähkötilannetta, Kuohussa ollaan lisäämässä liiketunnistimilla toimivaa valaistusta

Sappeen Matkailukeskuksessa valmistaudutaan alkavaan talvikauteen melko normaalein tavoin. Sähkön osalta tilannetta seurataan toki aktiivisesti, mutta sen käytössä ei ole tehty muutoksia aiempiin vuosiin verrattuna.

– Yleisesti ottaen olemme tehneet paljon töitä energiaystävälliseen palveluiden tuottamiseen. Olemme olleet mukana Motivan energiansäästösopimuksessa jo vuodesta 2009 alkaen. Lumetuksen osalta olemme tehneet jo vuosien ajan investointeja energiatehokkaampaa toimintaan, Sappeen Matkailukeskuksen liiketoimintajohtaja Kosti Puurunen toteaa.

Kuluvana vuonna Sappeen vanhempia lumitykkejä vaihdettiin uudempiin ja energiatehokkaampiin. Lumetuksessa tarvittava energiamäärä vaihtelee paljon olosuhteiden myötä, mutta sitä pystytään Sappeessa nyt tekemään aiempia vuosia tarkemmin.

– Rinnekoneisiin on asennettu snowsat-laitteistot, joiden avulla tiedämme tarkasti, mikä on lumivahvuus rinteissä. Tämän ansiosta lunta ei tarvitse tehdä varmuuden vuoksi, Puurunen selventää.

Lumetusta ei tarvitse Sappeessa tehdä varmuuden vuoksi. Rinnekoneisiin on asennettu snowsat-laitteistot, joiden avulla tiedetään, mikä on rinteiden lumivahvuus.

Kuohun altaiden vesi ei viilene

Kangasalan uimahalli Kuohussa energiaa kuluu allasveden käsittelyprosessiin ja veden lämmitykseen sekä asiakkaiden pesuveden lämmitykseen. Saunat ja valaistus kuluttavat myös merkittävästi sähköä. Uimahallissa lämmitys toteutetaan kaukolämpönä.

– Yhtiössä keskusteltiin keväällä yleisellä tasolla eri tuotteiden ja palvelujen hinnan kehityksestä sekä hinnankorotuksiin varautumisesta. Asiakasmaksuihin tehtiin kesäkuussa pienet korotukset, Kangasalan uimahalli Kuohun toimitusjohtaja Reija Kolehmainen kertoo.

Kolehmainen jatkaa, että uimahallin henkilökunnan kanssa on keskusteltu valaistuksen tarkoituksenmukaisuudesta, ja lisäksi tekeillä on muun muassa liiketunnistimien asennus tiloihin, joissa on aiemmin ollut valot aina päällä.

Suunnitelmia altaiden veden lämpötilan laskemisesta tai saunojen vähemmästä lämmittämisestä ei Kuohussa ole.