Hyvinvointialue halutaan ensi syksyksi enemmän kuin hahmolleen – ”Ihmiset paikallaan, näkemys tarvittavista palvelureformeista ja toimeenpano-ohjelma toteutuksessa”

Vielä tässä kohtaa hyvinvointialue on epämääräinen mammutti, jonka tarkemmasta olemuksesta tietävät vain harvat ja valitut. Ensi syksynä pitäisi olla toisin.

– Vuoden päästä organisaatio pitää olla valmiiksi muodostunut, ihmiset ja johtajat paikallaan. Silloin täytyy olla selvä näkemys, millaisia palvelureformeja tarvitsemme. Lisäksi toimeenpano-ohjelma palvelustrategialle on silloin tehty ja olemme toteuttamassa sitä, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Erholan mukaan palvelustrategia on vielä tässä kohtaa ylätasoinen, mutta sen kimppuun pitäisi päästä alkuvuodesta myös toiminto- ja aluekohtaisten suunnitelmien osalta. Ensimmäinen lyhyt vaalikausi kuitenkaan tuskin riittää isojen linjausten ja päätösten tekemiseen.

– Pirkanmaalla on sirpaleisuutta palvelurakenteessa, eroja palveluiden saatavuudessa kunnissa. Siinä on aika paljon tekemistä, ja tämä tulee vaatimaan kipeitäkin päätöksiä.

Aluehallituksen puheenjohtajan Kari-Matti Hiltusen mukaan uudistuksen tavoitteista – paremmin saavutettavat, laadukkaat palvelut taloudellisesti kestävällä pohjalla – ollaan tehtyjen kuntakierrosten perusteella yksimielisiä yli puoluerajojen.

– Keinovalikoimasta voidaan olla eri mieltä riippuen maailmankatsomuksesta, hän tarkentaa.

Hiltunen ja Erhola käväisivät kuntakierroksellaan Kangasalla syyskuun lopussa. Kangasalla oltiin kaksikon mukaan samalla mielellä kuin muuallakin.

– Kaikissa kunnissa on tullut vahva elinvoimaisuuden tunne ja poikkeuksellisen vahva yhteishenki keskuskaupunki Tampereen kanssa. On tulevaisuuden uskoa ja jonkinlaista ylpeyttä siitä, että on saatu maakunta kasvuun, Erhola summaa.

Hän uskoo, että erilaisista lähtökohdista ponnistavat hyvinvointialueet muokkautuvat hyvinkin erilaisiksi, mikä haastaa sote-uudistuksen ajatusta valtakunnallisesti haetusta tasalaatuisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Mallia muista alueistakin on vaikea ottaa, kun lähtökohdat ja matkan tämänhetkinen vaihe eroavat toisistaan.

Eteenpäin on kuitenkin mentävä.

– Uudistavaa otetta tarvitaan hyvinkin pian. Kun palikat ovat asettuneet johonkin asentoon, sitä on kova työ lähtemään muuttamaan, Kari-Matti Hiltunen sanoo.

 

Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Kangasalan kaupungin terävin kärki kohtasivat syyskuun lopulla. Hyvinvointialueen väki kiertää syksyllä kaikki Pirkanmaan kunnat.