Erikoislääkärien käynnit terveysasemille, etäyhteydet toimimaan – Sahalahdella puhuttiin hyvinvointialueeseen liittyvistä toiveista ja huolista

Pienten terveysasemien toiminta ja tulevaisuus olivat odotetusti keskeisiä teemoja, kun ryhmä Vasemmistoliiton aluevaltuutettuja jalkautui keskustelemaan kuntalaisten kanssa Sahalahdella perjantaina. Huolta asukkaissa ovat ehtineet jo herättää puheet suunnitelmasta, jonka mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella muiden muassa Luopioisten ja Sahalahden terveysasemat tultaisiin jossakin vaiheessa lakkauttamaan.

– Alueella on paljon sairaita ja vanhoja ihmisiä, joista osa tarvitsee perusterveydenhuoltoa ja osa erityistason osaamista. Jotta potilaiden ei aina tarvitsi lähteä erikoishoidon perässä Taysiin tai Valkeakoskelle, niin erikoislääkäri voisivat tiettyinä päivinä käydä terveysasemilla, Marjatta Stenius-Kaukonen mainitsi.

– Täältä Sahalahdelta nyt jotenkin pääsee kulkemaan julkisilla, mutta esimerkiksi Vehkajärveltä ei pääse lainkaan, hän lisäsi.

Stenius-Kaukosen mielestä koko hyvinvointialueen kokonaisuutta ja palveluja pitäisi katsoa sairaiden ja sairauksien kannalta. Myös yhteistyön lisääminen potilasjärjestöjen kanssa on tärkeätä.

 

”Perusterveydenhuolto tärkeä säilyttää”

Ryhmä Vasemmistoliiton valtuutettuja vieraili ennen keskustelutilaisuutta Sahalahden terveysasemalla ja Höllinkodossa. Terveysaseman henkilökunnalta lähti ryhmän mukana vahvaa viestiä siitä, että perusterveydenhuolto on alueella tärkeä.

Kysymykseen, onko Sahalahdella terveysasema jatkossakin, Jouni Siren vastasi, että tutkimusten mukaan vuodeosastolliset terveysasemat ovat kustannustaakka, eivät niinkään pienet terveysasemat. Senkin terveysasemalla käydyt keskustelut vahvistivat, että on erittäin tärkeää, kun lääkäri tuntee potilaskuntansa.

– Ja miten terveysaseman lakkauttaminen täällä Sahalahdella vaikuttaisi Höllinkodon ja Luopioisissa Haaparinteen asukkaisiin? Hoitajan työaikaa kuluisi siihen, kun hänen pitäisi esimerkiksi lähteä viemään asukasta laboratorioon, Marjatta Stenius-Kaukonen huomautti.

Etäyhteydet potilaiden ja hoitohenkilökunnan välillä nähtiin keskusteluissa merkittävänä kehitettävänä kohteena. Terveysasemat toimisivat etäyhteyksien ottopaikkoina niille potilaille, joilla ei ole itsellään etäyhteyksien hoitamiseen tarvittavia laitteita.

Keskustelutilaisuus pidettiin Sariolan koulun auditoriossa.