Roosa Blom toteutti unelmansa ja asui viime kesän retkeilyautossa –”Parasta on vapauden tunne”

Roosa Blom on ammatiltaan yrittäjä ja toimii ekologisen ja eettisen muodin parissa. Hän kertoo olevansa käänteissään melko nopea. – Reissaamisesta olen pitänyt aina, hän sanoo.

Kaasuliesi, jääkaappi, tiskiallas ja juokseva vesi. Kahden hengen ruokaryhmä, säilytystilaa, vaatekaappi, kemiallinen wc ja suihku, 180 senttimetriä leveä sänky. Viime kesänä retkeilyautossa oli kaikki, mitä pälkäneläinen Roosa Blom tarvitsi.

Blom oli jo useamman vuoden ajan haaveillut elämisestä tien päällä, niin sanotusta ”vanlifesta”. Avioeron jälkeen hän päätti toteuttaa unelmansa. Viime keväänä Instagramissa tuli vastaan julkaisu, jossa kerrottiin sopivanoloisen retkeilyauton olevan kaupan.

– Ilmoitin auton omistajalle heti olevani siitä kiinnostunut. Kun se sopi vielä budjettiini, asia oli sillä selvä. Ennen rattiin hyppäämistä minun piti ajaa C1-ajokortti, joka kyseiseen autoon vaaditaan, Blom kertoo.

Viime kesänä Blom pisti asuntonsa vuokralle ja muutti kahdeksi kuukaudeksi retkeilyautoonsa, vuosimallin 1981 Mercedes Benz 508:aan.

Blom on elänyt minimalistisella tavaramäärällä jo pidempään, joten päätös ei vaatinut luopumista kovin suuresta tavaramäärästä. Toki autossa asuminen vaati sen pohtimista, mitä elämässä oikeasti tarvitsee.

– Luovuin noin seitsemästä banaanilaatikollisesta tavaraa, mukaan lähti 14 banaanilaatikollista ja seitsemän banaanilaatikkoa jäi kotiini. Kotiin jääneissä tavaroissa oli esimerkiksi tärkeitä papereita, muistoesineitä ja talvitakkeja.

– Moni kommentoi päätöstäni tsemppaavasti ja piti asiaa hienona. Toki tuli myös ihmettelyä ja kysymyksiä siitä, kuinka uskallan, ja pitäisikö asiaa vielä miettiä.

– Parasta on vapauden tunne: se, kun voi mennä ihan minne vain, Roosa Blom kertoo retkeilyautossa asumisen parhaista puolista.
Roosa Blomin retkeilyauto on vuosimallin 1981 Mercedes Benz 508.

Lopulta kaikki kävi helpommin kuin Blom oli edes kuvitellut. Autossa matkusti osan aikaa myös Blomin lapsi, joka olikin innoissaan asiasta. Kesällä Blom kruisaili autollaan Turun saaristossa, Helsingissä ja ystävänsä kanssa viikon Norjassa, mutta myös lähiseudun pysähtymispaikat tulivat tutuiksi.

– Saarikylissä ja Vehoniemessä on hyviä yöpymispaikkoja. Lapseni suuri suosikki oli Pakanranta ja samoin Pälkäneen vierasvenesatamassa viihdyimme.

Kysyvä pärjää aina

Retkeilyautolla reissaaminen ja siellä asuminen osoittautui juuri niin ihanaksi kuin Blom oli kuvitellutkin. Parasta oli vapauden tunne: kun kaikki on mukana, voi mennä minne vain. Parhaat yöpymispaikat löytyivät usein järvien rannoilta tai satama-alueiden lähettyviltä. Parkkeerauspaikan löytämisessä auttoi Park4night-puhelinsovellus.

Roosa Blomin retkeilyauto on kuin koti pienoiskoossa. Vasemmalla keittiö, oikealle jää ruokaryhmä. Blomin takana on makuusoppi.

Etenkin reissu Norjaan vahvisti uskoa siihen, että auton kanssa kyllä pärjää, kun uskaltaa tarvittaessa kysyä rohkeasti apua.

– Autosta hajosivat reissussa jarrut. Kyselimme monesta paikasta uutta osaa rikkoutuneen tilalle, ja lopulta osa löytyi tuntemattomalta henkilöltä, joka vieläpä korjasi auton ilmaiseksi lauantai-iltana.

Monta pikkufiksausta – esimerkiksi öljynvaihdon – Blom on opetellut itsekin tekemään. Taannoin hajonneen pakoputken kanssa tarvittiin sen sijaan ammattilaisen apua.

Auton omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä omiin tarpeisiin sen verran, että arki rullaa autossa ja jääkaappi pysyy kylmänä. Kokkauskin sujuu autossa vaivattomasti.

Äänitorvea Roosa Blomin ei ole tarvinnut vielä toistaiseksi käyttää.

Ensi kesänä tarkoitus on siirtää elämä jälleen retkeilyautoon. Autossa on lämmitin, joten periaatteessa siellä voisi oleskella myös kylmään vuodenaikaan, mutta lapsen kanssa ja käytäntöäkin ajatellen on järkevämpää asua talvi omassa asunnossa. Pikkureissuja retkeilyautolla voi toki tehdä kaikkina vuodenaikoina.

– Lapsikin on jo kysellyt, koska taas mennään autolla reissuun. Omana haaveenani on tehdä jossain vaiheessa pidempi reissu Eurooppaan, Blom suunnittelee.

Auton sisätilojen perällä sijaitseva makuusoppi on viihtyisä. 180 senttimetriä leveässä sängyssä mahtuu helposti nukkumaan kaksikin aikuista.

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.