Vanhempainilta piirtää vanhemmuudesta aika ahdistavan kuvan

Onko vanhemmuus todella niin ahdistavaa ja stressaavaa kuin Tampereen Työväen Teatterin Vanhempainilta-näytelmässä annetaan ymmärtää? Neuvoja jakelevat sukulaistädit ja kilpailu lasten kasvatuksessa milloin mistäkin ovat tuttuja ilmiöitä jokaiselle vanhemmalle, samoin lapsen vessahädät mitä epäsopivimmissa paikoissa. Kun ne esitetään teatterin lavalla, ei voi välttyä ajatukselta kliseisyydestä.

Vanhempainilta, uusi kotimainen kantaesitysnäytelmä, on Veikko Nuutisen käsialaa, ja sen on ohjannut Nuutisen kanssa Juho Gröndahl.

Näytelmässä isä ja lapsi ovat matkalla päiväkodin vanhempainiltaan. Isä ei ole saanut järjestettyä lapselle hoitajaa ja on joutunut ottamaan tämän mukaan. Päiväkotia lähestyessään isä huomaa pelkäävänsä ja ihmettelee sitä itsekin. Miksi draama on nyt tässä? Tässä vanhempainillassa?

Mitään uutta tai oivaltavaa näytelmä ei vanhemmuudesta sinänsä tuo esiin. Katsoja saattaa jäädä kaipaamaan lähes kolmituntisessa esityksessä enemmän myös niitä vanhemmuuden hyviä puolia. Tällainen hyvä ja herkkä puoli on nähtävissä isää näyttelevän Tero Koposen ja 4–vuotiasta lasta näyttelevän Auvo Vihron suhteessa. Pienissä arjen rutiineissa isän ja lapsen suhde näyttäytyy lavalta katsomoon asti koskettavan aitona.

Muissa rooleissa nähdään Anne-Mari Alaspää ja Riikka Papunen. Koko nelikko tekee lavalla tasaisen hyvää työtä.

Arvio: Kolme tähteä.

Vanhempainillan rooleissa nähdään Tero Koponen, Riikka Papunen, Anne-Mari Alaspää ja Auvo Vihro. Kuva: Kari Sunnari.

 

Työryhmä:

  • Näytelmäkirjailija: Veikko Nuutinen
  • Kirjailijan tekstidramaturgi: Katariina Numminen
  • Ohjaus: Juho Gröndahl ja Veikko Nuutinen
  • Koreografia: Satu Tuomisto
  • Lavastus: Perttu Sinervo
  • Pukusuunnittelu: Marjaana Mutanen
  • Valosuunnittelu: TJ Mäkinen
  • Äänisuunnittelu: Kyösti Kallio
  • Rooleissa: Tero Koponen, Auvo Vihro, Anne-Mari Alaspää, Riikka Papunen
  • Kantaesitys 12.10.2022 Eino Salmelaisen näyttämöllä