Leivontataidoistaan monesti palkittu Tytti Tukiainen-Salminen valvoo, että Linkosuon tuotteet valmistetaan siten kuin pitää –”Yritän tuoda laatuihmisen tietyllä tavalla negatiiviseen toimenkuvaan mukaan myös positiivisia puolia”

Tytti Tukiainen-Salminen on työskennellyt Linkosuolla parisen kymmentä vuotta.

Kuka olet?

– Olen Tytti Tukiainen-Salminen. Asun perheeni kanssa Pälkäneellä ja työskentelen Linkosuon leipomossa Kangasalla.

Kauanko olet ollut alalla? Millainen on koulutustaustasi?

– Olen ollut leipomoalalla parisen kymmentä vuotta. Valmistuin vuonna 2003 leipuri-kondiittoriksi. Jatkoin opintoja bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Sieltä valmistuin vuonna 2007.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

– Tulin Linkosuolle ensimmäisen kerran harjoitteluun vuonna 2002. Vuodesta 2010 asti olen ollut töissä yhtäjaksoisesti. Olen työskennellyt ruokaleipäpuolella, kahvileipäpuolella pitko-osaston esimiehenä, laadunhallinnassa ja tuotekehittäjänä. Nyt olen työskennellyt viitisen vuotta laadunohjaajana.

Mitä työssä tehdään? Kuvaile työtäsi!

– Vastaan IFS-laatujärjestelmästämme sekä omavalvontajärjestelmästämme. Toisin sanoen siis huolehdin ja vastaan siitä, että tuotantomme pelaa ohjeiden ja standardiemme mukaan. Toimin myös kouluttajana ja vastaan siivouksesta ja puhtaanapidosta. Työni on pääsääntöisesti päivätyötä, mutta joskus olen tarpeen mukaan töissä myös iltaisin, öisin tai viikonloppuisin.

Tyypillinen työpäiväni alkaa siten, että tarkistan koneelta, millaisia omavalvontakirjauksia on tehty ja näkyykö kenties jossakin poikkeamaa. Otan vastaan myös mahdollisia reklamaatioita. Pyrin kiertämään joka päivä leipomon puolella, jotta työntekijöillä on mahdollisuus tarvittaessa nykäistä minua hihasta, mikäli heillä on jotain kysyttävää. Työpäiviini kuuluu usein myös koulutuksia tai kokouksia.

Millaiset työllisyysnäkymät alalla on?

– Laatuihmisille on nykyisin kova tarve, kun erilaisia standardeja ja ohjeistuksiakin on paljon. Niiden toteutumisesta vastaamaan tarvitaan tekijöitä.

Millainen palkkaus alalla on?

Keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle laaduntarkastaja on Duunitorin mukaan 3 444 euroa kuukaudessa. Palkkaus vaihtelee riippuen siitä, työskenteleekö kuntasektorilla vai yksityisellä puolella. Yrityksestä ja tehtävänkuvasta riippuen palkkaus voi vaihdella.

Mikä on haasteellista työssäsi?

– Työnkuvani on tietyllä tavalla negatiivinen, sillä työni on puuttua laadussa havaittuihin poikkeamiin ja ongelmiin. Joudun siis antamaan usein negatiivista palautetta. Mielestäni on kuitenkin erittäin tärkeää nostaa esiin myös positiivisia asioita, eli niitä juttuja, jotka sujuvat ja joissa ei ole huomautettavaa.

Entä mikä on parasta työssäsi?

– Kun astun työpaikan ovista sisään aamulla, tiedän, että työpäivästä tulee vaihteleva. Kahta samanlaista työpäivää minulla ei ole. Joskus vastassa voi vaikka olla yllätysauditoija ja työpäivän kulku sen myötä hyvin erilainen kuin työpaikalle ajaessa vielä ajatteli.

Mikä on ikimuistoisin työpäiväsi?

– Tänä vuonna se on ollut ehdottomasti leipomoalan syyskuiset SM-kilpailut, joissa sijoituin yhdessä Tiia Bisterin kanssa pronssille. Vaikka kilpailuissa on oma jännityksensä, niistä myös saa paljon. Aiemmin olen saavuttanut kisoissa henkilökohtaisen SM-pronssin ja maajoukkueen mukana PM-pronssia. Kangasalan Tredulla ja Tampereen Messukeskuksessa järjestetyissä kilpailuissa piti tänä vuonna tehdä ruokaleipää, välipalatuote sekä konditoriatuote tai tuotelajitelma. Ruokaleipänä teimme kaura-karpalosienisämpylöitä ja revontulileipää. Vegaanisena välipalaleivonnaisena valmistimme kurpitsakakun ja konditoriatuotteena revontuliteemaisen iglukyläkakun. Suunnittelimme ja ideoimme reseptit Tiian kanssa yhteistyönä. Oli tosi mukavaa päästä leipomaan pitkästä aikaa, nykyisessä työssäni kun harvemmin enää leivon itse.