”Uudenlainen kunta ei ole nykytila miinus sote” – Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen näkee kuntia odottavan uudenlaisten tekojen ja asennon

Kangasalan kaupunginjohtajan Oskari Auvisen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen hyvinvointialueen hoteisiin on kunnille sekä ajatuksia että voimavaroja vapauttava ja mahdollisuuksia lisäävä muutos.

– Meistä tulee sivistyksen, hyvinvoinnin, vapaa-ajan ja elinkeinojen mahdollisuuksien kuntia. Kun lakisääteisten tehtävien määrä vähenee, mahdollisuudet lisääntyvät. Uskon, että ne, jotka osaavat käyttää tilanteen hyödykseen, menestyvät. Jos puolestaan käpertyy lakisääteisten palvelujen tuottamiseen, ei todennäköisesti menesty, hän arvioi.

Auvinen peräänkuuluttaa kunnissa oivaltavia ja fiksuja valintoja – yhdessä toimivien peruspalveluiden kanssa.

– Uudenlainen kunta ei ole nykytila miinus sote. Tarvitaan uudenlainen asento, teot ja toimenpiteet. Ei se silti mitään avaruustiedettä ole, vaan yksinkertaisia ja maanläheisiä tekoja. Miten se parhaimmillaan näkyy, on se, että on entistä enemmän asukkaitaan kuunteleva ja huomioon ottava kunta sekä uudenlaisia osallistamisen ajatuksia.

Kaikki pitää kuitenkin tehdä omien voimavarojen puitteissa. Kaupunginjohtajaa askarruttaakin juuri se, missä määrin kuntien rahoitusasema säilyy vähintään nykyisellään ja kunnille jätetään jatkossakin taloudelliset voimavarat tuottaa edellä mainittuja hyviä ratkaisuja.

– Tiedostan, että Kangasalla ollaan etuoikeutetussa asemassa siinä mielessä, että esimerkiksi lokakuussa olimme koko valtakunnan yhdeksäs muuttovoitossa ja etenemme myönteisen kehityksen kehässä. Mikä sitten on tulevaisuus niillä kunnilla, joissa kasvu ei ole realistinen strategia vaan asioita joudutaan pohtimaan älykkään sopeutumisen näkökulmasta?

Kangasalla sote-muutokseen on valmistauduttu keventämällä kunnan rakenteita hyvissä ajoin. Vuoden alussa toimintansa aloittaa uusi hyvinvointilautakunta, jonka alle kootaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä asioita vapaa-ajan, kulttuurin, liikunnan, nuorisopalveluiden sekä vammais- ja vanhusneuvoston merkeissä.

Auvisen mukaan sote-henkilökunnan hyvän ja turvallisen siirtymisen onnistumiseksi on tehty paljon töitä ja jos jonkinlaiseen on yritetty varautua.

– Monenlaisia tilanteita tulee silti varmasti eteen. Asiaan täytyy suhtautua todella hyväntahtoisesti ja yhteistyökykyisesti.