Euroista ja markoista – kommentti Miika Utoslahden kirjoitukseen

Sydän-Hämeen Lehdessä julkaistiin 28.12.2022 Miika Utoslahden kirjoitus sähkön historiasta. Kysyisin, millä matematiikalla kirjoituksessa on laskettu, että neljä markkaa on 1,4 euroa? Olen sen verran iällä, että olen joutunut itse laskemaan palkkioitani, ja kun euro tuli voimaan vuonna 2002, yksi euro oli 5,98 markkaa.

Vanha palkkansa laskija

 

Kiitos palautteesta, asiaa on syytä tarkentaa

Tämä on hyvä palaute, ja asiaa on hyvä tarkentaa. Olen käyttänyt Tilastokeskuksen rahanarvonmuunninta (https://www.stat.fi/tup/laskurit/rahanarvonmuunnin.html), joka ottaa huomioon useita asioita.

Laskenta perustuu elinkustannusindeksiin ja ottaa huomioon sekä vuoden 1963 rahauudistuksen että vuoden 2002 euroon siirtymisen.

Vuoden 1963 uudistuksessa otettiin käyttöön niin sanottu uusi markka, jonka arvo oli 100 vanhaa markkaa eli uudistuksessa leikattiin lopusta kaksi nollaa. Vuonna 2002 euroon siirtymisen yhteydessä markat jaettiin euroiksi vakioluvulla 5,94573.

Elinkustannusindeksin kokonaispisteluvuista laskettu vuosimuutosprosentti saattaa poiketa virallisesta prosenttimuutosluvusta, koska se lasketaan kulloisenkin perusvuoden kahteen desimaalin katkaistuista indeksipisteluvuista.

Miika Utoslahti

 

Lue myös:

Sähkön historiaa Pälkäneellä ja Luopioisissa: Sata vuotta sitten Pälkäneellä maksettiin sähköstä yli euro kilowattitunnilta eikä säännöstelyltäkään aina säästytty