Färsaarelaisten peruuntunut turnaus kääntyi ystävyysotteluiksi eri puolilla Pirkanmaata – ”Lentopallon taso meillä nousee vuosi vuodelta, mutta toistaiseksi vain ulkomaalaispelaajille maksetaan pelaamisesta”

Normaalisti Mjolnir pelaa ottelunsa lauantaisin, mutta maassa maan tavalla: Suomen-vierailulla lauantai jäi vapaapäiväksi. Perjantaina färsaarelaiset pelasivat Pälkäneen Luja-Lukon vieraana Kostia-areenalla.

Färsaarten viime kauden mestarijoukkue Mjolnir aikoo tehdä historiaa. Taskussa on jo neljä edellistä liigamestaruutta, ja jos kultaputki saisi tulevalla kaudella jatkoa, seura juhlisi ensimmäisenä Färsaarilla viidettä peräkkäistä mestaruutta.

– Seura perustettiin vuonna 1978, ja se on voittanut mestaruuden miesten liigassa kaikkiaan 12 ja naisten liigassa 21 kertaa. Lisäksi se on voittanut useita kertoja cupin ja super cupin, listaa Mjolnirin pelaajavalmentaja Cristian Imhoff.

Mjolnirin paidassa pelaa lukuisia Färsaarten maajoukkuepelaajia, mutta Imhoffin mukaan syyt menestykselle löytyvät ennen kaikkea seuran vankasta taloustilanteesta. Runsaan 4000 asukkaan kotikaupunki Klaksvik on Färsaarten toiseksi suurin kaupunki, ja seuralle riittää tukijoita aina kaupunkia myöten.

– Lentopalloa ei täällä vielä pelata ammatikseen, ja vain ulkomaalaispelaajille maksetaan pelaamisesta. Seurat satsaavat kuitenkin ulkomaalaispelaajiin enenevissä määrin, joten lentopallon taso nousee koko ajan. Toivottavasti lisää tukijoita löytyy lähitulevaisuudessa ja laji ammattimaistuu entisestään, Imhoff sanoo.

Färsaarten lentopalloliigassa pelaa nykyisin viisi joukkuetta. Kaikkiaan aktiivisia lentopalloseuroja on kahdeksan.

– Se ei ole paljon, mutta ihan ok määrä ottaen huomioon, että Färsaarten asukasmäärä on noin 55 000 ihmistä.

Mjolnirissakin kiinnitetään huomiota lajin kasvuun tulevien sukupolvien kautta ja joukkuetoimintaa on myös lapsille ja nuorille.

Imhoff on kolmatta kautta Mjolnirin päävalmentajana. Viime kaudella joukkue kävi ennen kauden alkua pelaamassa ystävyysturnauksessa Kööpenhaminassa. Tänä vuonna Imhoffin oli määrä johdattaa miesten liigajoukkue Tampereelle Färsaarten edustajana pohjoismaisten joukkueiden keskinäiseen turnaukseen.

Turnaus peruuntui, mutta färsaarelaiset eivät lannistuneet. Imhoffin vanhan pelikaverin, Lempo-Volleyn Tomi Rumpusen, kautta Pirkanmaalta järjestyi pelattavaksi kolme ystävyysottelua ykkössarjajoukkuetta vastaan.

Vierailla on muutakin ohjelmaa kuin Luja-Lukon kohtaaminen perjantaina Kostia-areenalla. Mjolnir pelaa myös Lempo-Volleytä ja Rantaperkiön Iskua vastaan, ja joukkue käy tapaamassa Klaksvikin ystävyyskaupunki Tampereen johtoa maanantaina ennen paluuta Färsaarille. Mjolnirin mukana Pirkanmaalla onkin muun muassa Klaksvikin pormestari.

Mjolnirin Cristian Imhoffilla oli Kostia-areenalla hymy herkässä.