Hyvinvointialueella odotetun kangerteleva alku

Pirkanmaan hyvinvointialueen ja samalla uuden aikakauden alku olisi voinut olla komeampikin. Aluehallitus poikkesi hyvinvointialuejohtaja Marina Erholan toiveista jo joulukuun puolella, kun pohdittiin, miten katetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin taseeseen kertynyt vajaan neljän miljoonan euron alijäämä. Kangasalalaisen Hanna Laineen tekemän muutosesityksen jälkeen alijäämä äänestettiin katettavaksi Sydänsairaalan ja Coxan lisäosingoilla sen sijaan, että rahat olisi peritty kunnilta. Päätös poiki oikaisuvaatimuksen, jota hyvinvointialueen hallitus käsitteli alkuviikosta. Tämänkaltaisissa ratkaisuissa ei sinänsä ole mitään dramaattista, vaan vastaavanlaisia kuntalaisten ja hyvinvointialueen etua puntaroivia päätöksiä tulee aluepäättäjille eteen jatkossakin.

Kuntalaisten näkökulmasta kouriintuntuvampaa oli hyvinvointialueen nettisivujen kangertelu alkuvuodesta tilanteessa, jossa kuntien omat kotisivut oli jo siivottu sote-sisällöstä – kuten terveysasemien ja muiden palvelujen yhteystiedoista. Vaikka nykyiset lankapuhelinnumerot vielä toimivatkin soitonsiirron avulla, tilanne oli varsin hankala heille, joille vanhoja numeroita ei ollut tallessa.

Alun takeltelun ei voi sanoa olleen suuren suuri yllätys, niin paljon muuttujia on ollut mukana ja niin kovalla kiireellä uutta hyvinvointialuetta lyötiin kasaan.

Onnistumisia rakennetaankin alkuun pienistä palasista. Hyvinvointialue tiedotti alkuviikosta, että ensimmäinen palkka-ajo näyttää onnistuneen. Valtaosalle meistä uutinen on merkitykseltään vähäinen, mutta lähes 20 000 työntekijälle yhden luottamustestin läpäisyllä on jatkoa ajatellen kriittinen merkitys. Kulissien takana iso joukko sosiaali- ja terveysalan osaajia on joutunut – ja joutuu edelleen – tekemään ylimääräistä työtä monenlaisten arkisten asioiden hoitumiseksi.

Useimmat tietävät, milloin on tullut tehtyä virhe ja asiasta erikseen huomauttaminen koetaan usein ärsyttävänä. Kuitenkin asiat muuttuvat todennäköisemmin toteamalla ääneen, että asioiden tulisi jatkossa hoitua paremmin. Sama pätee sosiaali- ja terveyspalveluihin ja hyvinvointialueeseen. Kaikki varmasti ymmärtävät uudistusurakan suuruuden ja siihen liittyvät ongelmat, mutta samanaikaisesti hyvinvointialuetta on syytä muistuttaa perusasioiden kunnossa pitämisestä ja vaatia, että tietyt asiat on saatava toimimaan.

Paikallislehti voi avittaa hyvinvointialuetta asukkaineen ja kantaa vastuuta oman reviirinsä kautta. Sydän-Hämeen Lehden sivuilla on julkaistu vuodenvaihteessa yhteystietoja hyvinvointialueen palveluiden pariin siinä missä aiemmin Pälkäneen ja Kangasalan sote-palveluistakin. Tällä viikolla lehti julkaisee hieman poikkeuksellisesti myös uutissivuillaan sydänhämäläisille joitakin keskeisimpiä – ei  kaikkia – sote-yhteystietoja. Numerot on syytä poimia talteen viimeistään tässä kohtaa.