Lahjoista paras – ”Postillan saarnat käsittelevät kirkkovuoden aikaa ensimmäisestä adventista loppiaiseen”

Täytin 75 vuotta lokakuussa 2022. Sain monia upeita lahjoja siihen liittyen, mutta parhaan ja arvokkaimman lahjan sain kuitenkin vasta toisena joulupäivänä, 26.12. Olimme silloin viettämässä ”tapania” tyttäreni miehen vanhempien luona Iittalassa. Siellä sain synttäri–joululahjaksi Martti Lutherin joulunaikaa käsittelevän Kirkko-Postillan, joka on kirjoitettu 1522. Ensi kerran tämä teos suomennettiin 1846. Suomalaiset ovat siis saaneet lukea teosta äidinkielellään 176 vuotta, ja Lutherin teksti on tasan 500 vuoden takaa.

Postillan saarnat käsittelevät kirkkovuoden aikaa ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Mitä luterilaisen kirkon oppi-isä sitten pitää postillansa tärkeimpänä viestinä? Minun mielestäni yksi hänen kirjansa keskeisimpiä viestejä on nähtävissä postillan päätössanoissa, joissa hän toteaa muun muassa, että ”kukin kristitty taitaisi itse ottaa paljaan Raamatun ja Jumalan Sanan eteensä! Näettehän selkiästi tästä minun laveasta höpötyksestäni, kuinka ei yhdenkään ihmisen sanoja koskaan verrattane Jumalan omaan sanaan ja ettei yksikään ainoa ihminen voi käsittää yhtään Jumalan Sanaa, tai sitä tarpeeksi tuoda edes ja selittää.”

Kirkko-Postilla.

Lutherin tärkeimpiä tunnuslauseita oli Yksin Raamattu, Jumalan Pyhä sana. Se tulee myös näissä teksteissä esiin muun muassa siten, että kaikki kristittyjen Jumalasta käytetyt ja Häneen viittaavat sanat on kirjoitettu isolla kirjaimilla. Tämähän oli meidänkin isänmaamme käytäntö vielä pitkään 1900-luvulla. Päätän katsaukseni lainaamalla Kirkko-Postillan viimeisiä virkkeitä. ”Rakkaat kristityt! Lukekaa Raamattua antaen minun ja kaikkien opettajain opetuksen olla teille vähäinen apu sitä oikein ymmärtääksenne; jotta kaikki itse taitaisitte maistaa Jumalan puhdasta Sanaa.”

Näin uuden vuoden alkupuolella on tapana muistella edellisen vuoden tapahtumia. Vuosi 2022 on ollut kohdallani ehkä niitä kaikkien aikojen juhlallisimpia. Joulun alla tuli rakkaan puolisoni kanssa täyteen täydet 50 aviovuotta. Ystävät ja sukulaiset ovat viime joulun aikana muistaneet meitä monilla upeilla huomionosoituksilla. Kiitollisena muistan teitä kaikkia, jotka olette muistaneet minua ja puolisoani kauniilla huomaavaisilla lahjoillanne. Niistä olemme saaneet nauttia vielä tänä alkaneena vuotenakin. Erityisen antoisaa oli esimerkiksi päästä 5.1. katsomaan Tampereen teatteriin Anastasia-musikaalia. Se oli niitä elämän unohtumattomia elämyksiä.

Sittenkin kaiken tämän jälkeen Jumalan tunteminen on elämän kallein (tärkein) asia. Tämän löytö avautuu Jumalan Sanasta. Siinä on tämän ja tulevan elämän lupaukset. Lukekaamme ja opiskelkaamme sitä.

Seppo Lahtinen