Mobilia on mukana Vuoden museo -kilpailun finaalissa – voittaja selviää toukokuussa

Kangasalalainen Auton ja tien museo Mobilia on neljän finalistin joukossa Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämässä Vuoden museo 2023 -kilpailussa. Muut finalistit ovat Kuopion museo, Museo Leikki ja Riihisaari – Savonlinnan museo. Palkinnot jaetaan valtakunnallisten museopäivien Museopalkintogaalassa Helsingissä 25. toukokuuta.

Mobilia säätiön toimitusjohtaja Heidi Rytky arvostaa finaalipaikkaa upeana tunnustuksena Mobilian pitkäjänteiselle työlle.

– Olemme erityisesti viime vuonna tehneet paljon uusia avauksia. Mobilia tunnetaan myös elävästä yhteistyöstä sidosryhmien ja yleisöjen kanssa. Lisäksi hakemuksessamme tulivat esille vastuullisuus ja ilmastoteot sekä monipuoliset palvelumme yrityksille ja yhteisöille, hän kertoo.

Erityisenä avauksena Rytky pitää uutta Kertomuksia teistä -ydinnäyttelyä, johon saatiin myös Suomen Kulttuurirahaston 100 000 euron Museovisio-apuraha. Kertomuksia teistä on näyttely suomalaisesta tiestä ja tien kulkijoista. Kompakti, runsaasti digitaalisia sisältöjä tarjoava tunnelmallinen näyttely hyödyntää myös eri taiteen muotoja. Kultakauden taide on näkyvässä osassa sen visuaalista kieltä, ja näyttelyn tekstit viimeisteli historiallisten romaanien taitaja, tamperelainen kirjailija Terhi Rannela. Sisällöissä yhteistyötä on tehty myös Postimuseon kanssa.

Loppuvuodesta 2022 Mobilia avasi digitaalisen oppimisympäristön Verkkopajan, jossa Mobilian ja sen sidosryhmien digitaalisia palveluita pääsee hyödyntämään vuorovaikutteisesti. Oppimisympäristö hyödyntää mikro-oppimista ja tukee asiakkaiden elämänmittaista oppimista.

Heidi Rytky toivoo, että tieliikenteen kulttuuriperinnön merkitys vahvistuisi. Mobilian uuden strategiakauden visiona onkin olla tieliikenteen kulttuuriperinnön vaikuttavin puolestapuhuja.

– Näinä aikoina on erityisen rohkeaa puolustaa tieliikenteen kulttuuriperintöä ja olla mukana liikkumisen muutosta koskevassa keskustelussa. Näköalamme liikenteen alaan on erityinen, oppiva ja vuorovaikutteinen. Haluamme rakentaa siltoja erilaisten tavoitteiden ja toimijoiden välillä, tuoda keskusteluihin lisää äänenpainoja ja kertoa tarinoita, jotka koskettavat, Heidi Rytky sanoo.

Vuoden museoksi valitaan vaikuttava ja esimerkillinen museo Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Poliisimuseo, Suomen maatalousmuseo Sarka, Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.